Mait Jüriado • 27. detsember 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Suurbritannia naelsterling kukub

Suurbritannia naelsterling, mis on euro vastu jõuliselt langenud, maksab juba peaaegu sama palju kui euro.

Euro tegi oma uue rekordi naela vastu eile makstes 0,9619 naela, lähenedes jõudsalt naelaga üks-ühele. Päev lõpetati 0,87% tugevuses naela vastu.

Euro läks naela vastu teravasse tõusu oktoobri lõpus, sest Suurbritannia majanduse väljavaated on nutusevõitu. Lisaks kardetakse Inglismaa keskpangalt uut intressilangetust. Euroopa keskpank on aga oluliselt vaoshoitum ning see hoiab eurot tugevana.

Alates 30. oktoobrist on euro tõusnud naela vastu 22,6%. 28. november läks tõus eriti teravaks ning tõus on olnud praktiliselt kuu ajaga veidi üle 16%. Mõnede analüütikute sõnul võib olla aja küsimus, millal nael muutub odavamaks kui euro.

Kuna Eesti kroon on euroga seotud, odavneb nael ka meie jaoks. Eile maksis üks nael Eesti panga kursi järgi 16,584 krooni. Üks euro maksab 15,6466 krooni.

Valuutakursid käituvad sügisest saadik ekstreemselt. Kui kunagi võis 22%-list kukkumist nimetada devalveerumiseks, siis nüüd on protsendilised liikumised päevas juba igapäevased nähtused. Detsembri alguses liikus euro dollari vastu vaid kümne päevaga samuti 15,6% tõusu.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt