SEB: Rootsil ja Taanil ees raske majanduslangus

25. november 2008, 15:47

Kui Rootsile prognoosib SEB sügavaimat
majanduslangust 1990ndate algusest ja Taani siseneb panga hinnangul
1990ndatest veelgi suuremasse langusesse, siis Soome
pääseb kergemalt.

Järgmisel aastal langeb Rootsi SKP 1,3%. Natuke kosub kuningriigi majandus 2010. aastal, kui majanduskasvuks ennustatakse 0,6%, selgub SEB Põhjamaade majandusülevaatest.

Rootsi inflatsioon langeb järsult 1,5% järgmise aasta keskpaigaks. Samas kasvab töötus järgmisel aastal 10%ni, ennustab SEB.

Rootsi valitsus jätkab fiskaalstiimulitega ning SEB ootab, et valitsus avaldab osa kriisipakist talve jooksul. Selle viitavad kasvav vajadus uute meetmete järgi erinevatelt gruppidelt Rootsis ja euroliidust. Lisaks vähenevad tugevalt avaliku sektori finantsid.

Taani siseneb panga andmeil praegu sügavamasse langusesse kui 1990ndate algul. SEB prognoosib Taanile järgmisel aastal 1,5% majanduslangust ja sellest järgmisel aastal jääb kasv nulli ümber. Langust kannustab nõrgenev sisenõudlus.

Oodata on töötuse tõusu eelmise aasta rekordiliselt madalalt tasemelt (1,6%). Finantskriis on Taanit rohkem mõjutanud kui paljusid teisi Lääne-Euroopa riike. Suur raha väljavoolamine pani Taani krooni surve alla sel sügisel.

Ka Soome majanduse kohale kerkivad tumedad pilved. SEB hinnangul saab riigi ekspordisektor tugeva löögi. Kui sel aastal on oodata 4,1%ndilist ekspordi kasvu, siis järgmisel aastal 0,9%ndilist langust. Eriti raskelt saab pitsitada Soome metsatööstus. Töötus Soomes kasvab ja inflatsioon väheneb. Soome SKP väheneb SEB teatel järgmisel aastal 0,3% ja 2010. aastal 0,6%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2008, 16:28
Otsi:

Ava täpsem otsing