Palkmajatootja Ritsu kasumit ei eelda

07. detsember 2008, 12:41

Oktoobris langes töötleva tööstuse toodang
Eestis 10,2 protsenti. Oluliselt on nõrgenenud ka mitmed teised
majandusnäitajad. Keeruline olukord sunnib panustama müügitööle ja otsima uusi
turge.

Statistikaameti andmetel on viimaste kuudega võrreldes toimunud oluline vähenemine peamiselt siseturule suunatud töötleva tööstuse harudes, mõnevõrra paremini pidasid majanduse raskele olukorrale vastu ekspordile orienteeritud sektorid, kirjutas Valgamaalane.

Samal ajal, kui mitmelt poolt antakse teada majanduslangusest tingitud koondamistest, ei ole Helme vallas asuv palkmajatootja AS Ritsu, kel turustamises tähtis osa ekspordil, veel kedagi koondanud. Ettevõtte omanik ja juhataja Ants Randmaa möönab, et tööd on siiski vähemaks, tükati isegi oluliselt vähemaks jäänud.

«Tegime olulised otsused juba varakult ära. Praktiliselt aasta oleme töötanud kasumita,» rääkis Randmaa. «Aga oleme selle eest säilitanud oma põhiturud ja koostööpartnerid. Nii et kui kriis enam väga pikalt ei kesta, siis on, kellega ja kellele edasi müüa.»

Kasumit ei eeldata

Randmaa sõnul ei mõtle tootjad ega vahendajad välisturule müües kasumile – eesmärgiga, et tööd oleks. Ettevõtja sõnul on AS Ritsu toodang kvaliteedilt omalaadsete seas parim. Pakkudes kasumi arvelt soodsamat hinda, olevat võimalik müügimahte säilitada.

Oludega on siiski tulnud kohaneda ka Ritsul. Nii on müügitööle juurde võetud kolm inimest. Randmaa sõnul on uued müüjad teinud head tööd, nii et kui ettevõte detsembris korralisele kollektiivpuhkusele läheb, siis jaanuaris tagasi tulles on kõigil jätkuvalt töö olemas.

Samas tõdes Randmaagi, et käibevahendite saamine pankadest võib tekkinud olukorras olla raskendatud.

«Pankade survet tunneme just oma klientide kaudu ja see surve on kohati ebanormaalselt suur,» rääkis Randmaa. «Inimesed on aasta asju ajanud, tellinud meilt maja, pank on neile laenu lubanud, aga nüüd ütleb ei. See paneb meid keerulisse olukorda, kui täiesti kindlad tellimused ära kukuvad.»

Randmaa sõnul Ritsu hetkel siiski lisaraha ei vaja, samas ei ole probleeme ka pikaajaliste laenulepingutega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2008, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing