Illarionov: Venemaa tööstussektori seis katastroofiline

17. detsember 2008, 11:06

Venemaa tööstussektori olukord on
katastroofiline – nii tõlgendab statistikat Venemaa tööstustoodangu langusest
Venemaa presidendi endine majandusnõunik Andrei Illarionov.

Taolist tööstustoodangu langustempot nagu tänavu novembris, pole Venemaa kogenud 19 aastat. Venemaa statistikaameti andmeil kahanes tööstustoodang Venemaal novembris oktoobriga võrreldes 10,8%. Võrreldes läinud aasta novembriga kahanes tööstustoodang 8,7%.

Kokku on tööstustoodang Venemaal tänavu kahanenud viis kuud järjest. Kui ka detsembris tuleb langus, on Venemaa majandus n.ö ametlikult majanduslanguses.

Toodangu mahu poolest on Venemaa tagasi langenud minimaalselt kolm aastat, mõnedes majandusharudes aga tagurdanud 1999 a tasemele, leiab Illarionov, vahendas uudisteportaal News.ru Illarionovi väitel oli viimati sarnane olukord Venemaal Teise maailmasõja päevil, aastatel 1941 ja 1942.

„Praegu on raske ennustada, milleni see kõik viib. Üks on selge, et viimse viie aastaga Venemaal kujunenud majandusmudel ei suutnud kindlustada mitte üksi püsivat kasvu, vaid ka mõõdukat langustempot. Ka USAs ja Euroopas on majandus languses, kuid palju aeglasemas tempos. Venemaa olukorraga ei anna võrreldagi,“ ütles Illarionov.

Illarionovil ei ole kahtlust, et 2009. a tuleb Venemaal kriisi aasta.

"November oli esimene kuu, kus me näeme kriisi reaalset mõju majandusele," ütles UralSib Financial Corp peaökonomist Vladimir Tihhomirov agentuurile Bloomberg. "Seni oli peamiselt löögi all finantssektor ning reaalmajandus suutis veel kasvada. November on esimene kuu, kus me näeme selle trendi muutumist," jätkas ta.

VTB Capital prognoosib Venemaal tuleval aastal tööpuuduse kasvu 6,1 protsendilt 10-11 protsendile.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. December 2008, 11:58
Otsi:

Ava täpsem otsing