Putin võõrustab gaasi-OPECi kohtumist

22. detsember 2008, 16:59

Teisipäeval võõrustab Venemaa peaminister
Vladimir Putin Moskvas maailma suurimate maagaasitootjate energiaministreid.

Putin avab isiklikult gaasi eksportivate riikide foorumi, mis peaks kokku leppima harta, mis muudab organisatsiooni senisest konsultatiivsest organist alalise sekretariaadiga ametlikuks organisatsiooniks.

Maagaasi suuremad tarbijad on hoiatanud „gaasi-OPECi“ ehk naftat eksportivate riikide ühenduse OPEC järgi kujundatud kartelli moodustamise eest. Gaasifoorumi riikide seas on mitmed OPECi liikmed nagu Iraan, Alžeeria ja Katar.

Venemaa, mis tarnib neljandiku Euroopa gaasist oma torujuhtmete kaudu, on seotud pikaajaliste lepingutega, mis ei lase gaasiturgu võrrelda maailma naftaturgude paindlikkusega. Samas on kujunemas globaalne turg vedeldatud gaasile, mis vähendab torujuhtmete tähtsust ja suurendab spot-tehingute (hetkehinnaga tehingud) osakaalu.

Gazprom plaanib vedelgaasi tarneid alustada veebruaris, avades omale uued turud Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Põhja-Ameerikas. Oktoobris moodustas Gazprom koos Katari ja Iraaniga nn gaasi-troika ühisteks uurimis- ja tootmisprojektideks. Nende kolme riigi territooriumil on enam kui pool maailma gaasivarudest.

Pärast seda kui nafta hind maailmaturul juulikuust langema hakkas, on Putini asetäitja Igor Setšin aktiivselt arendanud ka Venemaa tihedamat koostööd naftat eksportivate riikide ühendusega OPEC, kus Venemaa täna liige ei ole.

Gaasi eksportivate riikide foorum pidas oma esimese kohtumise 2001. a Teheranis. Foorumi liikmete seas on ka Egiptus, Nigeeria, Malaisia ning Trinidad ja Tobago.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. December 2008, 22:03
Otsi:

Ava täpsem otsing