Obama plaanib 300 miljardi eest maksukärpeid

05. jaanuar 2009, 10:21

USA ametisse asuv president Barack Obama
kavandab ulatuslikku majanduse elavdamise kava, millest ligi 40% moodustaksid
maksukärped ettevõtetele ja üksikisikutele.

Kogu tugipaketi suurus võib olla kuni 775 miljardit dollarit, millest maksukärped moodustaksid enam kui 300 miljardit dollarit, vahendas agentuur Bloomberg.

Sel moel loodab Obama paketile kindlustada ka vabariiklaste toetuse, kelle sõnul peaks majanduse elavdamise kavas kulutuste suurendamise asemel enam rõhuma maksukärbetele.

Ligi pool maksukärbetest puudutab üksikisiku tulumaksu, et vähendada eelkõige madala ja keskmise sissetulekuga inimeste maksukoormat ning ergutada neid rohkem tarbima. Selleks on kavas eraldada umbes 150 miljardit dollarit, mis teeb inimese kohta 500 dollarit ja abielupaari kohta 1000 dollarit. Raha ei saadeta seekord tšekina, vaid muudetakse maksude kinnipidamise reegleid, et kättesaadava palga number oleks suurem.

Ettevõtjatel võimaldab maksukava läinud aasta hiigelkahjumid ning kõik selle aasta kahjumid tagasiulatuvalt kuni viie viimase aasta maksustatavast tulust maha arvata ja enammakstud maks tagasi saada. Firmad, mis loovad uusi töökohti või väldivad koondamisi saavad maksukrediiti. Väikefirmade jaoks suurendatakse summasid, mida on võimalik kohe kuludesse kanda, et ergutada neid suuremaid oste tegema just nüüd.

Maksupoliitika analüütik William Gale Brookings Institutioni mõttekojast kommenteeris ajalehele Wall Street Journal, et on maksuplaani suurusest ning eriti ettevõtetele kavandatud soodustustest üllatunud. Seni on peamiselt räägitud avaliku sektori kulude suurendamisest eelkõige infrastruktuuri investeeringuteks. „Teisalt oli raske ette kujutada, kuidas nad oleksid suutnud kogu seda raha mõistlikult ära kasutada. Nii on igati arukas rohkem maksude poolel ära teha,“ ütles ta.

Täna kohtub Obama USA Kongressi vabariiklaste ja demokraatide liidritega, et plaani arutada. Obama soov on majanduse ergutamise kava kiiresti vastu võtta, kuna ilma selleta võib majanduslangus veelgi rängem tulla. Bloombergi küsitletud analüütikute prognooside järgi kahanes USA SKP lõppenud aasta viimases kvartalis 4,3%, mis on suurim langus 1982. aastast. Prognoosi järgi kadus majandusest üksi detsembrist pool miljonit töökohta, tõstes tööpuuduse näitaja USAs 7%le.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 12:57
Otsi:

Ava täpsem otsing