Ligi: käibemaksu alandamine oleks rumalus

05. jaanuar 2009, 14:15

Majanduse ergutamine tulumaksualanduste
kaudu on õige samm, käibemaksu alandamine Eesti jaoks aga suisa rumalus, leiab
riigikogu rahanduskomisjoni esimees Jürgen Ligi arutledes Barack Obama
maksukärpekava võimalikkuse üle Eesti Vabariigis.

Järgneb Jürgen Ligi arvamus

"Endiselt jääb Barack Obama majanduse elavdamise plaani puhul üles küsimus, mida on kavas teha valitsuse defitsiidiga, mis on viimase kaheksa aasta kõige raskem taak USA valitsemises. Siiski on ootuspärane, et enam ei räägi Obama kulude suurendamisest, vaid maksuleevendustest. Hädaabitööd ja infrastruktuuriinvesteeringud ei lahenda, vaid süvendavad majanduse struktuuriprobleeme, ning riigi laenuraha paigutamine ei saa olla täpselt majandustsüklile ajastatud ega ka mitte piisavalt mõistuspärane.

Majanduse ergutamine tulumaksualanduste kaudu on õige samm. Siin peab rõhutama USA ja Eesti erinevust: USA on maailmavaluuta omanik ja väga suletud majandus. Siseturu kaudu on tema majandust tõepoolest võimalik kergitada. Sisetarbimine on seal mõõtmatult olulisem mootor kui meil ning defitsiiti ja kasvumuresid leevendavad dollari kurss, raha ja inimeste sissevool.

Eestis ei jätkunud üksmeelt tulumaksu alandamise jätkumiseks, mis majandusele kindlasti hea pole. Kuid vähemasti parandab see eelarve tasakaalu, mis eriti euro kontekstis peab olema prioriteet. Käibemaksu alandamine, mis meil kah tarbimise ergutamisena võib kõne alla sattuda, oleks aga suisa rumalus - kaotab eelarve, aga majandusele, eriti väikeriigis, on see kasutu.

Meie tarbimise vähenemine on pealegi reaktsioon lõhkenud tarbimismullile. Käibemaks on OECD viimase maksuuuringu järgi majandust pea kõige vähem koormav maks, tulumaks, eriti ettevõtte oma, aga kõige ahistavam. See oli ka põhjus, mis Lätit sunniti tulumaksu alandama ja käibemaksu tõstma ning Leedus mõeldakse samas suunas.

Tulumaksualandus USA vähemapalgalistele on sealses kontekstis õige liigutus. Problemaatiline on aga, et taas näib olevat tegu maksusüsteemi keerukamaks ja diskrimineerivamaks muutmisega, mis positiivset mõju vähendab. Ettevõtete tulumaksukergendus mineviku kahjumi ja väikeettevõtete kulude arvel on variandike investeeringute tulumaksuvabastuselt - aga Eestis tehakse seda siiski hambaid suu kaudu ravides ja tõhusamalt.
Kõige kahtlasem on Obama soov anda maksukrediiti töökohtade säilitamise eest. Selline asi töötab efektiivistamise vastu ja võib kokkuvõttes osutuda väga kulukaks kogu ühiskonnale."


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 11:43
Otsi:

Ava täpsem otsing