Lang: privaatsus pole ametnike jaoks

15. jaanuar 2009, 14:55

Uue korruptsioonivastase seaduse eelnõu üle
tuleb kindlasti palju vaidlemist, kuid olen seisukohal, et kõik ametnike tulud
peavad olema avalikud, ütles justiitsminister Rein Lang aripaev.ee-le.

Täna saadeti kooskõlastusringile justiitsministeeriumis valminud uue korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis karmistab muuhulgas majanduslike huvide deklareerimise korda.
Lisaks oma varale tuleb ametnikul edaspidi ära tuua ka tema püsivas kasutuses olev vara, nõuded teiste isikute vastu, varalised annetused ning välismaal olev vara, kõrvaltegevus, dividenditulu ning muud, sealhulgas ka mittemajanduslikud asjaolud, mis sisaldavad korruptsiooniohtu.

Eelnõuga väheneb ka deklarantide arv, selle kohaselt peavad riiklikule registrile tänase 30 000 isiku asemel deklaratsiooni esitama ainult kõrgemad ametiisikud, keda on ligikaudu 3000.

Möödunud aasta augustis kirjutas Äripäev, et ametnike majanduslike huvide deklaratsioonid näitavad sageli vaid jäämäe veepealset osa. Tipp-poliitikud laiutasid toona käsi, et deklareerimise korda peab küll oluliselt tõhustama, kuid jäid hätta lahenduste pakkumisega.

Peaminister Andrus Ansip aga tegi ettepaneku lausa kõigi ametnike kontoseisude avalikustamiseks, rääkimata kogutulu avalikustamisest.

"Ärge üritage ennast üle tähtsustada, mina olen 2005. aastast alates, kui sisse astusin justiitsministri tuppa, kogu aeg tegelenud sellega, et Eesti saaks uue korruptsioonivastase seaduse," vastas justiitsminister Rein Lang küsimusele, kas Äripäeva suvine artikkel lisas seadusemuutmisele hoogu.

Samas nentis Lang, et aktiivsemalt hakati eelnõuga tegelema just umbes pool aastat tagasi, mil valitsus asus koostama korruptsioonivastast strateegiat. "Ootan eriti, mida majandusminister Juhan Parts arvab uutest nõuetest majanduslike huvide deklareerimisel," ütles Lang muigega.

Möödunud suvel arvas Parts, et kuni pole head ideed, kuidas majanduslikke huve paremini kaardistada, tuleb jätkata olemasoleva vormiga. Langi sõnul tuleb veel eelnõu üle palju vaidlemist ning rahulolematust on juba ka kuulda olnud.

Praegu lihtsalt kuhjame deklaratsioone, millest mingit kasu pole, oli Lang resoluutne.

Küsimusele, kas Ansipi soovitusel kontoseisude avalikustamine ka kõne alla tuleb, vastas Lang: "No vaatame! Igatahes kõik tulud peavad olema avalikud, privaatsus ei ole ametnike jaoks."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 16:23
Otsi:

Ava täpsem otsing