Sylvesteri eksaktsionärid seljatasid maksuameti

19. jaanuar 2009, 16:06

Tartu ringkonnakohus jättis jõusse
Sylvesteri endiste aktsionäride suhtes tehtud maksuotsuste tühistamise, kellele
maksuamet peab menetluskuludena lisaks senisele miljonile kroonile välja maksma
veel ligi pool miljonit krooni.

Tartu ringkonnakohus jättis tervikuna rahuldamata maksu- ja tolliameti Lõuna maksu- ja tollikeskuse apellatsioonkaebuse Tartu halduskohtu 18. juuni 2008 otsusele, millega rahuldati ASi Sylvester endiste aktsionäride Ülo Kriisa, Endel Ermeli, Aimar Varula, Ingrid Prantsi, Virko Lepmetsa, Einar Ilma, Enn Kanguri ja Ervin Naritsa kaebused ning tühistati nende suhtes tehtud maksuotsused 2007. aasta veebruarist ja märtsist.

6. augustil 2002 allkirjastasid AS Sylvester, Stora Enso Timber OY Ltd ja ASi Sylvester aktsionärid kavatsuste protokolli, mille kohaselt kavatses Stora Enso Timber omandada kõik või vähemalt 90% Sylvesteri aktsiatest ning kõik hankeettevõtete osad/aktsiad. 2002. aasta oktoobris ja novembris sõlmitud ostu-müügilepingutega müüsid Sylvesteri aktsionärid osa Sylvesteri aktsiaid neile kuuluvatele äriühingutele. 19. detsembril 2002 allkirjastati aktsiamüügileping, mille järgi oli aktsiate võõrandamishind nende omandamishinnast kõrgem.

Lõuna maksu- ja tollikeskus leidis, et kaebajad paigutasid Sylvesteri aktsiad aktsiate võõrandamise üle läbirääkimiste pidamise ajal ja enne aktsiamüügilepingu sõlmimist oma juhtimisele ja kontrollile alluvatesse äriühingutesse tulumaksukohustusest kõrvalehoidumise eesmärgil. Seetõttu kohustas Lõuna maksu- ja tollikeskus kaebajaid vaidlustatud maksuotsustega tasuma täiendavat tulumaksu.

Ringkonnakohus nõustus halduskohtu seisukohaga, et „maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil“ tehtud tehingute puhul peab olema nii kavatsus hoida kõrvale maksude tasumisest kui ka teadmine, et sellega rikutakse maksuõiguse norme.

Maksuhaldur ei ole vaidlusalustes maksuotsustes sedastanud, et kaebajate tahe oli suunatud maksude tasumisest kõrvale hoidumisele. Maksude optimeerimist (maksuplaneerimist) ei saa iseenesest pidada maksude tasumisest kõrvalehoidumiseks. Selline tegevus on aktsepteeritav, kui see jääb maksuseadusega lubatu raamidesse. Lisaks sellele on maksuhaldur täiendava tulumaksu määramisel jätnud tähelepanuta võimaliku topeltmaksustamise.

Tänast otsust saavad pooled vaidlustada 30 päeva jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2009, 17:32
Otsi:

Ava täpsem otsing