Padar: 32protsendilise maksukoormusega pikalt ei sõida

06. veebruar 2009, 08:15

Rahandusminister Ivari Padari sõnul tuleb
Eesti maksusüsteem üle vaadata, sest 32protsendiline maksukoormus ei suuda
rahuldada ühiskonna vajadusi.

"See, et Eesti maksusüsteem vajab ülevaatamist, on tõsi. Selles osas olen ma Indrek Neiveltiga ühte meelt. Nüüd on vaja vaadata seda, et kuidas neid sammusid teha. Selge on see, et senise 32protsendilise maksukoormusega pikalt ei sõida. Ühiskonna vajadused vajavad suuremat kogust kokku kogutud ühist raha," rääkis Padar "Terevisioonis".

"Kindlasti on ta teema arutamiseks. Mina ei välista nendes diskussioonides, mis tuleb teemal maksundus, ühtegi varianti. Kindlasti tuleb aga jälgida seda, et administratiivseid maksutõusud ei tõstaks inflatsiooni. See on selline 2009. ja 2010. aasta sügav teema eurole ülemineku mõttes," ei välistanud Padar, et millalgi jõutakse ka üksikisiku tulumaksumäära tõstmise juurde.

Ivari Padar lükkas ümber väite, justkui oleks kohalike omavalitsuste suhtes tehtud eelarvekärbe varjatud kujul haldusreform, kuid selle vajalikkuses ta ei kahtle.

"Kui rahalised võimalused kahanevad kohalikus omavalitsuses, siis kindlasti ta paneb vaatama, kuidas end paremini majandada ja kas naabriga on seda parem teha koos. Haldusreformiks seda otseselt pidada ei saa. Ma peaks väga tähtsaks, et olukorras, kus selliseid pöördelisi otsuseid tehakse, tehakse ära ka haldusreform," rääkis Padar.

Kuigi kärbe sai tehtud suur ning see arvestab ka halvimat riskistsenaariumit, siis madalseisust väljatulekust ollakse Padari hinnangul veel kaugel. "Ma ei saaks öelda, et suurem tulekahju otseselt kustutatud oleks. Selge on see, et eilne otsus on väga tähtis ja toob meid jalgadega maa peale väga tõsiselt tagasi."

Arengufondi nõukogu esimees ja endine Hansapanga juht Neivelt märkis eile Vikerraadio saates «Reporteritund", et käibemaksu ja aktsiisi osakaal eelarves on ettevõtte tulumaksuga võrreldes praegu liiga suur.

Neivelt uskus, et ettevõtte tulumaksu taaskehtestamisest pääsu ei ole, mis oleks ka ühiskonna seisukohalt õiglasem. «Näidake mulle investoreid, kes on tulnud siia tulumaksu pärast. Enamik investeeringuid on Eestisse tulnud kohalikku turgu ostma või teiste turgude, eeskätt Skandinaavia läheduse pärast,» toonitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. February 2009, 15:06
Otsi:

Ava täpsem otsing