Spetsialist: pankrotimenetluse põhimõte peab muutuma

23. veebruar 2009, 17:57

Sel aastal saabuvate pankrottide arv võib
olla isegi suurem kui kahekordne, ütles Äripäevale äri- ja juhtimisnõustamisega
tegeleva Haktoline Konsult juhatuse liige Hillar Talts ning lisas, et praegused
pankrotimenetluse põhimõtted lõpmatuseni ei toimi.

„Võrreldes eelmise aastaga on kahekordne isegi võib-olla vähe pakutud,“ sõnas Talts kommenteerides vandeadvokaat Aivar Pilve poolt öeldut, et sel aastal võrreldes eelmisega võib tulla kaks korda rohkem pankrotte. „Muidugi küsimus on ka selles, et eelmise aasta lõpust hakkas kehtima saneerimisseadus, kindlasti paljud ettevõttes kasutavad seda,“ lisas Talts.

Tema sõnul on paljud pankrotistuvad ettevõtted ehitussektorist, kinnisvarasektorist, millest on palju ka räägitud. Sarnane on olukord transpordisektoris ja samm-sammult hakkavad kõikidest sektoritest tulema, selgitas nõustamisfirma juhatuse liige olukorda sektoriti.

„Miks ma sellest saneerimisest üldse rääkima hakkasin on see, et nagu me ka lehtedest loeme - järjest koondatakse, järjest kaovad töökohad. Sellise pankrotimenetluse põhimõtted, nagu on olnud siiamaani, et lõpetame ettevõtte ja läheme kõik laiali, lõpmatuseni olla ei saa,“ rääkis Talts ning lisas: „Meil võib ükshetk juhtuda nii, see on küll piltlik väljed, aga pooled ettevõtted on pankrotistunud, töökohad on kadunud, inimestel ei ole enam palka ja riigile ei laeku maksud.“ Taltsi sõnul tuleks proovida ettevõtteid elus hoida, kas siis saneerimise või kokkulepete läbi võlausaldajatega.

Samuti on ta ettevõtete likvideerijana näinud palju olukordi, kus väiksemate ettevõtete korral on tegemist isiklike käendustega kinnisvara või firma sõidukite tagatisel ning järjest rohkem võetakse neid käest ära ja müüakse pankade poolt odavalt maha. See viib aga tema sõnul eraisikute pankrottideni. „Ükskord me võimegi jõuda situatsiooni, et ongi riik pankrotis,“ lisas Talts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2009, 20:05
Otsi:

Ava täpsem otsing