Juhtkiri: Keskerakond alasi ja haamri vahel

1706-aripaev 27. veebruar 2009, 06:56

Kui Äripäev möödunud aasta 26. septembril
ilmunud artiklit "Keskerakonna rahastaja peideti sihtasutuse abil" ette
valmistades küsis Keskerakonna esimehelt ja Tallinna linnapealt Edgar
Savisaarelt, kas Jüri Vilmsi Sihtkapitalile suurema summa ülekandmisel on kõigil
võimalik Tallinna linnavalitsuselt vastutasuks saada meelepärane otsus, vastas
Savisaar: "Loodan, et Äripäev teeb oma tavapärast nalja. Küsimus on
provokatsiooniline ja kui ma seda tõsiselt võtaksin, siis peaksime teid kohtusse
kaebama."

Äripäev ei teinud nalja ning kaitsepolitsei ei pidanud samuti sadade tuhandete kroonide liikumist Jüri Vilmsi Sihtasutuse kaudu Keskerakonnale naljakaks - eile peeti kuriteos kahtlustatavana kinni Tallinna volinik Elmar Sepp ning toimetati läbiotsimine sihtasutuse ruumes.

Tsentrism on Keskerakonna üks näopool, teine, seni varjus pool Parbused ja Sepad. Oluline on, et prokuratuuri ja kaitsepolitseiameti algatatud kriminaalasi teeb lõpu ka keskerakondlikule avalikkusele näkku sülitamisele ning pealinna võimu petuskeem saab õiglase hinnangu õiguskaitseorganeilt.

Keskerakonda kahtlustati juba pikemat aega, et kasutab Jüri Vilmsi Sihtasutust rahapumbana, mille kaudu liiguvad toetuskroonid ettevõtlusest selle erakonna kaukasse. Äripäeva kuid kestnud uurimise tulemusena selguski, et farmaatsiatehas ei ole ainus ettevõte, mis toetas Keskerakonda läbi selle sihtasutuse - ka Urmas Sõõrumaale kuulunud ESS Grupp pole sellest patust prii.

Sihtasutus ei pea avalikustama rahaülekannete tegijate nimesid. Seega see, kes petta soovis - ettevõtted ei tohi erakondi toetada -, kasutas juhust: asutas sihtasutuse, et varjata oma rahastajaid. Ja seda ei teinud üksnes Keskerakond.

Erakondade rahastamise selgete reeglite kehtestamine seisabki nähtavasti selle taga, et poliitilised jõud on huvitatud võimust ja igast lisakroonist selle kindlustamiseks, suurtoetajad on küll huvitatud võimu soosingust, ent mitte oma nime avalikustamisest - sest niiviisi ei saa avalikkus ettevõtjate makstud toetussummasid ning võimude teatud otsustusi seostada.

Aga just sellega me leppida ei saa. Ausa konkurentsi nii erakondade kui ka ettevõtjate vahel tagab ainult raha nähtav liikumine. Aus konkurents omakorda tagab maksudest laekuva raha efektiivsema kulutamise ja seda mitte ainult kohalike omavalitsuste poolt, vaid kogu avalikus sektoris. Ja veel enam - läbipaistev, aus asjaajamine taastaks rahva usu omavalitsustesse ja riiki, demokraatiasse, mis on tõsiselt kõikuma löönud just võimude JOKK-sepitsuste tõttu.

Loodame, et Elmar Sepa vastu algatatud kriminaalasi, Ivo Parbuse, samuti rahvaliitlase Villu Reiljani juhtumid saavad kavapunktideks, mille järgi hakkame kirjutama JOKK-saagadele epiloogi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. February 2009, 07:13
Otsi:

Ava täpsem otsing