Maailmapank: 2010 läheb asi ülespoole

31. märts 2009, 20:50

Kogu maailma majandus langeb tänavu 1,7%,
globaalne langus on esmakordne peale II maailmasõda, järgmise aasta prognoos on
+2,3%.

Maailmapanga (WB) täna avaldatud ettekanne pakub üleilmsele majandusele tänavu esmakordset langust. Põhilise panuse langusse annavad arenenud maad. Arenevate maade tänavune prognoos on +2,1%, veel novembris oli hinnang +4,4%. Eelmisel aastal oli nende maade kasv 5,8%. See kajastab vahepeal globaalses majanduses toimunud nihkeid allapoole.

OECD liikmesmaade tänavune langusprognoos on 3%, teistel arenenud riikidel 2%. 2010.a. on oodata kerget impulssi paranemisele, kuigi finantssektori konsolideerumine, varade kaotus ja finantskriisist tulenevad ahelreaktsioonid summutavad jätkuvalt majandustegevust. Paranemise käik ja selle aset leidmise aeg on endiselt väga ebaselged.

"Isegi kui ülemaailmne majandus pöördub 2010.a. jälle plussi, jääb tootmise tase surutisse, rahanduslik surve kuhjub ja tööpuuduse tase tõuseb edasi enam-vähem kõigis maades ka 2011.a. saabudes," märkis WB arenguperspektiivide grupi globaalsete trendide mänedžer Hans Timmer.

Kaupade ja teenuste müügi vähenemist ennustab WB tänavu 6,1%. Nafta keskmise hinnaks prognoositakse 47 dollarit barreli kohta. Muude toorainete hinnad jäävad madalale, umbes 30% allapoole 2008.a. taset.

Arenevate riikide vajadus välisfinantseerimise järele kasvab tänavu 1,3 triljoni dollarini. Kapitalivoogude kokku kuivades jääb seal pakkumise ja vajaduse vahele lõhe suurusega 270 mld kuni 700 mld dollarit. Suurim on see lõhe Euroopas, Kesk-Aasias, Ladina-Ameerikas ja Sahara-lähedases Aafrikas.

Ohuks 2010.a. oodatavale kasvule on maksebilansi kriisi võimalik süvenemine arenevates regioonides, seda oleks raske ohjeldada ja see tõkestaks globaalset paranemist. Teine oht on, et laenuturgude taastumine läheb finantssektori jätkuvate probleemide tõttu aeglasemalt, mis pikendab reaalsektoris võimsuste kohandamise perioodi ja sellega suurendab globaalset langust.

Regiooniti on viimastest arengutest kõige tugevamini haavatud Euroopa ja Kesk-Aasia. 2009.a. langusprognoos on 2% võrreldes 2008.a. 4,2%-lise kasvuga. Ladina-Ameerika ja Kariibi mere regiooni langus on 0,6% (2008.a. +4,3%).

Ida-Aasia ja Vaikse ookeani regioon on tugevaimini mõjutatud üleilmse investeerimise ja kaubanduse kukkumisest. Tänavune kasv piirdub 5,3%, sealhulgas Hiina 6,5%. Mitmed regiooni väiksemad riigid on miinuses.

Lõuna-Aasia kasv on tänavu 3,7% (2008.a. +5,6%). Kuigi madalam nafta hind on regioonile abiks, annab ekspordinõudluse langus end teravalt tunda.
Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika kasvuprotsent on 3,3. Langenud nafta hind ja toodangumaht piiravad kasvu regioonis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. May 2009, 17:22
Otsi:

Ava täpsem otsing