Valitsemissektori eelarve miinus juba mullu piiri peal

31. märts 2009, 09:04

Eesti valitsemissektori eelarve puudujääk
oli 2008. aastal esialgsetel andmetel 3% ja võlatase 4,8% sisemajanduse
koguproduktist (SKP). Valitsemissektori eelarve puudujääk jäi Maastrichti
lepingus lubatud taseme piiresse.

2008. aastal ületasid valitsemissektori eelarve kulud tulusid 7,4 miljardi krooniga. Keskvalitsuse eelarve puudujääk oli 2,4% SKP-st ning 2006. aastal korraks plusspoolele jõudnud, ent 2007. aastal taas defitsiiti vajunud kohalike omavalitsuste sektori koondeelarvete puudujääk oli 0,8% SKP-st. Vaid sotsiaalkindlustusfondide sektoris säilis positiivne eelarvepositsioon — tulud ületasid kulusid 0,5 miljardi krooni võrra, teatas statistikaamet.

Alates 2002. aastast pidevas langustrendis olnud valitsemissektori võlatase tõusis 2008. aastal eelmiste aastatega võrreldes hüppeliselt, moodustades kokku 12 miljardit krooni. Kui keskvalitsuse võlatase tõusis mullu 2007. aastaga võrreldes 1,3 miljardi krooni võrra, siis kohalike omavalitsuste sektori laenamine kasvas ligi kaks korda enam — 2,2 miljardi krooni võrra. Kohalike omavalitsuste sektori laenumaht moodustas 2008. aastal nagu ka aasta varem 68% kogu valitsemissektori võlast.

Statistikaamet juhib tähelepanu sellele, et täna avaldatud 2008. aasta valitsemissektori võla ja eelarve puudujäägi andmed on esialgsed nagu ka andmed valitsemissektori võlataseme ja eelarve defitsiidi osatähtsuse kohta SKP-s. Täpsustatud ja täielikult tekkepõhisel arvepidamise metoodikal põhinevad andmed 2008. aasta kohta avaldab statistikaamet 30. septembril. Sisseviidav metoodiline muudatus lähtub Euroopa rahvamajanduse arvepidamise süsteemi (ESA95) reeglitest ning on kooskõlastatud Eurostatiga.

Samuti avaldab statistikaamet 8. septembril täpsustatud 2008. aasta SKP näitajad. Tänavu teeb statistikaamet lisaks rahvamajanduse arvestuste regulaarsele täpsustamisele ka Euroopa Liidu nõuetest tulenevalt tegeliku ja kaudse rendi arvestuse revisjoni.

4.-5. juunini tuleb statistikaametisse visiidile Eurostati ülemäärase eelarvepuudujäägi menetluse seirekomisjon, kelle ülesanne on liikmesriikide arvepidamise metoodilise vastavuse hindamine. Ühe küsimusena arutatakse tekkepõhisele arvestusele ülemineku asjaolusid. Seirekomisjon külastab liikmesriike regulaarselt iga poolteise aasta tagant, viimane visiit Eestisse oli 2007. aastal.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. March 2009, 13:53
Otsi:

Ava täpsem otsing