Olavi Kärsna: dirigeerimine Tallinnast ei too head

09. aprill 2009, 10:02

Kindlasti muudab toetuste üle otsustamise
tsentraliseerimine Tallinnasse alustavate ettevõtjate olukorra hullemaks,
ütles ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna.

1. maist hakkab tööturuameti ja töötukaasa liitmisel ettevõtlustoetuste taotlusi hindama töötukassa keskkontor Tallinnas. "Kindlasti muudab toetuste üle otsustamise tsentraliseerimine Tallinnasse asja hullemaks, mitte paremaks," märkis Kärsna.

"Olen seminaridel täheldanud, et mida kaugemal pealinnast, seda enam on levinud suhtumine "üks Tallinn nad kõik", ükskõik kellega Tallinnast tulnu näol tegemist on. Ja ega see päris põhjuseta ei ole, " rääkis ta.

"Pealinna rahvale, eriti nooreohtu ametnikele, on omane inimeste tegijateks ja jobudeks jagamine, ja mida kaugemal pealinnast ja mida väiksem ettevõtlusüksus, seda jobum. FIEde äriregistrisse koondamise lugu on selle tüüpiline illustratsioon," lisas Kärsna.

Tema sõnul on EAS tasapisi suurendanud nõustamistoetuste projektide taotlemise miinimumpiiri, mille tõttu on kohalikel arenduskeskustel keeruline saada pisiettevõtjate koolitamise jaoks toetust. Ilmselt ei tundu Tallinnast vaadates nende kohalike pisiettevõtjate olemasolu, keda gaselliks nimetada ei anna, eriti oluline olevat, märkis Kärsna.

"Tööturuameti ettevõtjate baaskoolituse programmid ei olnud minu arvates mitte just eriti asjatundlikult koostatud, ja nende läbiviimise kvaliteet jättis sageli just praktilise poole pealt soovida. Põhjus on ilmselt otsustajatepoolne ettevõtluse praktilise osa vähene tundmine," kinnitas ettevõtluskonsultant.

"Kui nüüd samamoodi kõrgelt ja kaugelt keskkontoris kõige toetuste üle otsustama hakatakse, ei lähe asi kindlasti paremaks. Meelde tulevad Lauri Saatpalu laulusõnad: "ma soovin sulle ainult kõike head, ja kuidas saada, seda ainult mina tean..."," illustreeris Kärsna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. April 2009, 10:40
Otsi:

Ava täpsem otsing