Kiirlaenuandjad võivad 1. maist lepingutingimusi muuta

29. aprill 2009, 13:11

Kiirlaenu otsingumootorit haldava Webistre
Solutions OÜ juhatuse liikme Tõnis Hinnosaare teatel võivad kiirlaenuandjad
krediidikulukuse piiramise vastukäiguna tõsta haldustasusid ja muuta
lepingutingimusi.

Musta stsenaariumina võib kiirlaenude ja SMS-laenude võtmine plahvatuslikult kasvada.

Sel reedel, 1. mail, hakkavad kehtima tsiviilseadustiku üldosa seaduse (TsÜS) muudatused, mis panevad piiri kiirlaenude krediidikulukuse ülemmäärale. www.kiirlaen.info otsingumootori andmetel on hetkel turu keskmine esmalaenaja krediidikulukuse määr 290,7% aastas. Püsiklientide turu krediidikulukuse määr jääb märksa allapoole, olles 228,9%. Kiirlaenuturu üldine keskmine krediidikulukuse määr on 258,5%.

Eesti Panga andmetel oli viimase kuu keskmine tarbimislaenude krediidikulukuse määr 35,9%. See tähendab, et kolmekordne määr, millest enam kiirlaenupakkujad laenu eest alates 1. maist tasu küsida ei või, on hetkeseisuga 107,7%.

"Seega tuleb kiirlaenukontoritel juba mõne päeva pärast oma hindasid oluliselt korrigeerida, märkis Hinnosaar ja lisas, "oleme seisukohal, et pigem jätkatakse tegevust."

Hinnosaar pakkus samas välja järgmised võimalikud stsenaariumid:

• Laenupakkujad defineerivad laenuga seotud kulutused ümber. Nimelt on valdkondi, mida ei arvestata krediidikulukuse määramisel, näiteks laenukonto haldust. Seega on põhimõtteliselt võimalik laenusid väljastada ka 0% krediidi kulukuse määraga.
• Laenutooteid muudetakse ja keskendutakse pigem pikemaajalisematele tarbimislaenudele, mis võimaldavad endiselt kasumit toota.
• Suundutakse välisturgudele, kus kiirlaenude turg pole sedasi reguleeritud.
• Ei tehta oma pakkumistes olulisi muudatusi ja oodatakse pretsedenti loovat kohtulahendit, mis võimaldaks seaduses sätestatust kõrgema hinnaga laenude andmist jätkata.
• Teatavasti kehtib krediidikulukuse määra piir eeldusel, et laenuandja kasutas laenaja nõrkusi ära või ei olnud tema laenaja rasketest asjaoludest teadlik. Laenuandjal on võimalik näidata, et Neid mõlemaid punkte on võimalik laenuandjatel selgeks teha ja näidata, et need on täidetud
• Võib käivituda sotsiaalsetest aspektidest lähtuv must stsenaarium. Nimelt, kogu aeg on meedias räägitud kiirlaenude röövellikest intressidest ja liigkasu võtmisest, mis uue seadusega lõpeb. Seega on tekitatud olukord, kus tarbijatele on jäetud mulje, et alates 1. maist on kiirlaenud odavad! Selle tulemusena võib tekitada uus laenamise buum, kus kiirlaenu võetakse väga kergekäeliselt.

www.kiirlaen.info otsingumootor sisaldab hetkel üle 700 laenupakkumise 24 erinevalt kiirlaenu- ja SMSlaenu andjalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2009, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing