Kiirlaenude kulukust vähendav seadus kukkus läbi

10. august 2009, 16:37

Suure poliitkäraga läbi surutud
laenukulukuse seadus kukkus sisuliselt läbi, sest praktikas pole kiirlaenud
odavamaks läinud, selgus kiirlaen.info analüüsist.

Natuke rohkem kui kolm kuud tagasi jõustus seadusemuudatus, mis pidi kiirlaenuturgu senisest enam ohjeldama. Eriti suure tähelepanu all oli seadusemuudatuse juures kiirlaenude väljastamise hind ehk krediidi kulukus, millele seati ülempiir, teatas SMS-laenude otsingumootorit haldava Webistre Solutions OÜ kaasasutaja Tõnis Hinnosaar.

Seaduses näidatud ülempiir rakendub ainult teatud eelduste täitmisel. Neist peamine on, et laenuandja ei tohi ära kasutada laenaja rasket olukorda. Laenaja peab olema teadlik kõigist laenamisega seotud tingimustest, samuti peab laenu väljastaja olema kursis laenaja rahalise olukorraga.

"Tuleb tõdeda, et oodatud suuri muudatusi pole toimunud," kommenteeris Hinnosaar muutusi. "Ennustasime toona, et laenupakkujad hakkavad mõtlema välja uusi võimalusi, kuidas laene maksustada. Täpselt nii on ka juhtunud, sest mitmed laenupakkujad on küll intresse vähendanud, ent täiendavalt on lisandunud krediidireitingu analüüsi või muu sarnase nimega teenus. Praktikas tähendab see, et kokkuvõttes pakutakse sama hinnaga laene mis varem."

Kuna seaduses sätestatud krediidikulukuse määra valem mainitud uusi tasusid ei sisalda, on olukord muutunud tarbija jaoks varasemast keerulisemaks. Kiirlaen.info otsingumootor võtab samas arvesse kõiki laenuga seotud kulutusi, olgu need siis otsesed või peidetud.

"Meie andmetel on esmalaenaja krediidikulukuse määr võrreldes seadusemuudatuse eelse perioodiga jäänud praktiliselt muutumatuks, krediidi kulukus on vähenenud kõigest 1,1%," rääkis Hinnosaar.

Teise olulise arenguna võib täheldada, et laenupakkujad on hakanud püsikliente meelitama senisest soodsamate laenudega. Suurendatud on ka laenatavaid summasid, mis on eelkõige suunatud samuti just püsiklientidele. Osa kiirlaenupakkujaid annab juba suuremaid kui 10 000krooniseid laene üheks aastaks.

"Püsiklientide väärtustamist kinnitavad ka kiirlaen.info andmed – nimelt on püsiklientidele mõeldud laenupakkumiste hinnad seadusemuudatuse eelse perioodiga võrreldes vähenenud 32,8%. Ei saa mainimata jätta, et mõni laenupakkuja, nagu näiteks Risicum, on oma tegevuse ka lõpetanud," lisas Hinnosaar.

kiirlaen.info on Eesti kiirlaenude ja SMS-laenude otsingumootor, mis sisaldab praegu üle 700 laenupakkumise 17 laenupakkujalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2009, 16:37
Otsi:

Ava täpsem otsing