Tarbijakaitse toetab omanike keskliitu veehinna osas

19. mai 2009, 16:58

Tarbijakaitseamet kohtus Eesti Omanike
Keskliidu esindajaga, et arutada monopolide ohjeldamise temaatikat, sh
ühisveevärgi- ja kanalisatsiooniseadusega seonduvaid probleeme.

Tarbijakaitseameti teatel ei taga universaalteenuste pakkumist reguleeriv seadusandlus piisavalt tarbijate huvide kaitset. Tarbijakaitseameti peadirektori Helle Aruniidu sõnul on vaja regulatsioon kooskõlla viia euroopaliku konkurentsiõiguse ja tarbijakaitse praktikaga.

Praegust olukorda illustreerib kõige kujukamalt ASi Tallinna Vesi näide, kus erinevalt Lääne-Euroopa kuni 10% marginaalidest teenitakse üle 40%-list puhaskasumit, mida ei reinvesteerita piisavalt infrastruktuuri välja ehitamisesse ja parendamisesse, vaid võetakse välja dividendidena, teatas amet.

"Kommunaalmonopolide põhjendamatud kasuminumbrid on otsene löök tarbijate rahakotile. Siin peab riik sekkuma, et kogu universaalteenuste alane seadusandlus viidaks kooskõlla tarbijaõigustega, sh õigusega osta universaalteenuseid mõistlike hindadega, mille hinnakujundus on tarbijale arusaadav," seisab tarbijakaitsemaeti teates.

Inimeste kaebuseid lahendades on tarbijakaitseamet mitmeid kordi puutunud kokku olukorraga, kus vee-ettevõtjal ja kohalikul omavalitsusel on tekkinud huvide konflikt, kuna kohalik omavalitsus on vee-ettevõtja osanik, kes samas kooskõlastab ka vee-ettevõtja hinnad. Samuti on olnud tarbijatel probleeme, kus arendaja poolt välja ehitatud veetrasside üleandmisel nõutakse tarbijatelt uue liitumistasu maksmist.

Tarbijakaitseamet toetab omanike keskliidu seadusemuudatuste paketti, mis määrab konkurentsiameti tururegulaatoriks ka vee valdkonnas, nagu on see teiste universaalteenustega. Helle Aruniidu sõnul on probleemidele aastaid tähelepanu juhitud, nüüd on asutud tegudele. "Hea meel on ka selle üle, et konkurentsiamet on alustanud vee-ettevõtete konkurentsiolukorra analüüsi ning toetab samuti omanike keskliidu initsiatiivi seadusandluse muutmiseks," teatas tarbijakaitseamet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. May 2009, 16:58
Otsi:

Ava täpsem otsing