Eesti Pank: viivislaene varem prognoositust rohkem

26. mai 2009, 16:21

Eesti Panga finantssektori poliitika
allosakonna spetsialist Siret Vildo ütles, et viivislaenude maht kerkib aasta
lõpuks üle 5%.

Detsembris väljastas Eesti Pank prognoosi, mille kohaselt pidi viivislaenude osakaal pankade laenuportfellis jääma sel aastal 4–5% tasemele ja hakkama isegi seejärel langema.

"Kuna pärast Eesti Panga sügisprognoosi on hinnangud Eesti majanduse olukorra kohta oluliselt muutunud, siis kujuneb viivislaenude maht sel aastal suuremaks, kui detsembris antud hinnangus," kommenteeris Vildo.

Positiivse poole pealt tahtis Vildo rõhutada, et võimalike laenukahjumite tarvis on pangad kogu 2009. aasta jooksul teinud märkimisväärseid provisjone, mistõttu on pangad kandnud küll kahjumeid, kuid keskmine adekvaatsus oli aprillis jätkuvalt 22 protsenti. "See tähendabki, et pangad on tugevad ja piisavate kapitalivarudega, et toime tulla ka suurenevate laenukahjumitega," märkis Vildo.

Enam kui 60päevase viivisosaga laenude maht suurenes aprillis 5,2 protsendini (12,5 miljardi kroonini) portfellist, kasvades kuuga 1,6 miljardit krooni, teatas Eesti pank täna.

Eesti Pank jättis vastamata küsimusele, mida arvatakse hapude laenude trendist ja millal see muutub pankadele ohtlikuks. Samuti ei olnud keskpank valmis avaldama, kas mõnel väiksemal pangal läheb kehvemini, kui näitab aprilli keskmine adekvaatsus, mis oli jätkuvalt 22 protsenti.

Eesti Pank lubas lähemalt rääkida 17. juunil toimuval pressikonverentsil, kus antakse ülevaade finantssektori arengust, sh ka viivislaenude ja laenukahjumite mahtudest, kuna praegu ei ole uuemaid numbreid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. June 2009, 17:32
Otsi:

Ava täpsem otsing