KUIDAS arvestada käibemaksu varasemalt tehingult?

Esimesel juulil kehtima hakanud uus käibemaksuseadus tekitab palju küsimusi: näiteks, kuidas jooksvaid teenused maksustada, kuidas aastase üürilepingu pealt käibemaksu tasuda, kuidas arvestada ettemaksuga ja mis juhtub firmaautode arvestuses.

Põhiline printsiip käibemaksu arvestamisel on, et käive on toimunud siis, kui esimesena toimus üks järgnevastest toimingutest - kaup on ostjale lähetatud või kättesaadavaks tehtud või teenus on osutatud või kauba/teenuse eest on makse laekunud. Seega uus käibemaks rakendub siis, kui raha on laekunud või kaup üle antud (teenus osutatud) pärast esimest juulit.

Äripäev vastab koostöös maksu- ja tolliameti töötajatega kõige olulisematele uue käibemaksu kohta käivatele küsimustele. Teemat aitas selgitada maksude osakonna juht Aule Kindsigo.

Hetkel kuum