Loodetud erisoodusmaksu rahasadu jäi tulemata

13. juuli 2009, 07:10

Riigi lootus teenida erisoodustusmaksu
kahekordistamisega sel aastal eelarvesse 370 miljonit lisakrooni on liiva
jooksmas, sest ettevõtted on hakanud vormistama tuhandeid ametiautosid töötajate
nimele.

Mullu 18. septembril otsustas valitsus tõsta ametiautode erisoodustuse piirmäära selle aasta 1. jaanuarist 2000 kroonilt 4000 kroonile ametiauto kohta kuus.

Maksueksperdid ütlesid juba toona, et pärast muudatuste jõustumist erisoodustusmaksu enam ei laeku, kuna ettevõtted hakkavad pidama sõidupäevikuid. Segasest seisust hoolimata uimastas rahandusministeerium avalikkust lubadusega, et sõiduautode erisoodustusmaksu piirmäära tõstmisest laekub kreeni kiskuvasse riigikassasse 370 miljonit krooni lisatulu.

Toonane rahandusminister Ivari Padar ütles tulumaksuseaduse eelnõu esimesel lugemisel riigikogu ees, et ettevõtete autodega erasõitude tegemine on sageli töötajatele suurem boonus kui 2000 krooni ning sestap tuleb ajale jäänud määra tõsta.

Seis on aga selline, et erisoodustusmaksu on selle aasta riigieelarvesse esimese viie kuuga laekunud vaid 276,6 miljonit krooni ehk vaid napid 18 miljonit krooni enam kui aasta eest. Eelmise aasta lõpu võrreldavatele näitajatele oleme juba alla jäänud, mistõttu võib aasta kokkuvõttes olla väga hea, kui maksu laekub üldse sama palju kui 2008. aastal, ning 370 miljoni kroonisest lisatulust võib vaid unistada.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. July 2009, 20:10
Otsi:

Ava täpsem otsing