Vene ärikurioosumid 2009, 3. osa

27. juuli 2009, 15:07

Ajalehe Kommersant nädalakiri Vlast võttis
kokku 2009. aasta esimese poole värvikamaid majandusnähtusi,
millest Äripäev avaldab valitud palu, keskendudes eelkõige idanaabrile.

Kõige hinnalisem kohtuotsus

Omski apellatsioonikohus langetas 23. juunil otsuse naftakompanii TNK-BP kasuks, kes oli protestinud riigi monopolivastase teenistuse 1,1 miljardi rublase (389 miljonit krooni) trahvi. Teenistuse trahve on naftafirmad vaidlustanud kogusummas üle 5 miljardi rubla (1,77 miljardit krooni), Omski kohtu otsus on aga esimene sel teemal jõustunutest.

2008. a sügisel leidis monopolivastane teenistus, et TNK-BP on rikkunud konkurentsiseadust kehtestades ja hoides Vene föderatsioonis monopoolselt kõrgeid autobensiini ja lennukikütuse hindu ning võttis ettevõtte administratiivvastutusele.

Juba järgmisel päeval, 24. juunil, võitis sarnases asjas Moskva arbitraažikohtus aga monopolidevastane teenistus. Kaotaja oli Lukoil, mis teenis 2008. a lõpus määranud bensiinihinna kergitamiselt 1,44 miljardit rubla (510 miljonit krooni) trahvi. Moskva kohtutes on veel käsil Rosnefti ja Gazprom Nefti analoogsed protsessid.

Omski kohtu otsus TNK-BP kasuks monopolidevastase teenistuse seisukohti ei kõigutanud: asutus teatas uute asjade algatamisest kütusefirmade suhtes seoses kõrgete hindadega selle aasta alguses. „Trahvid tulevad tunduvalt suuremad, kui eelmine kord,“ lubas teenistuse juht Igor Artemjev.

Eestis pole viimase 18 aasta jooksul kordagi ette tulnud, et riigi sekkumine oleks mõjutanud turgu valitseva ettevõtte kehtestatud või kartellikokkuleppest tulenevaid hindu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. July 2009, 10:32
Otsi:

Ava täpsem otsing