Investor: vaidlustame GILDi võidetud Q Vara enampakkumise tulemuse

19. august 2009, 17:45

Q Vara ja temaga seotud ettevõtete
enampakkumisel osalenud United Holdingu juhatuse liige Hannes Müürisepp lubas
pakkumise tulemused vaidlustada, kuna võitja ehk GILD Fund Management ei täitnud
enampakkumise tingimusi.

„Arvamus on ühene, et ilmselt on tegemist mitte enampakkumise, vaid tagatiste GILDi nimele vormistamisega,“ oli Müürisepp veendunud. Tema firma tegi pakkumise Q Metsakinnistute ostuks. „Lihtsalt tehti näiline enampakkumine,“ sõnas Müürisepp nördinult, kes pole oksjoni tulemustega rahul kahel põhjusel.

„Üks asi on see, et tegelikult enampakkumise esemetega ehk selle müüdava varaga tutvuda ei saanud. Sisuliselt oli see huupi pakkumine,“ märkis Müürisepp, kes üritas enda sõnul saada GILDist täiendavat informatsiooni müüki pandud ettevõtete kohta. Infot ei antud põhjendusega, et raamatupidamisdokumente pole müügi korraldajale üle antud.

„Kui ma küsisin, kas Urbanforsi ja Q Metsakinnistute juhatuse liikmetena GILDi esindajad Joel Aasmäe ja Tõnno Vähk on teinud mingeid tehinguid, siis sellepeale mulle mingit vastust ei antud, vaid saadeti mulle konfidentsiaalsusleping, pärast mida nad oleksid nõus mulle mingit infot andma,“ selgitas Müürisepp.

Leping oli Müürisepa sõnul selliselt sõnastatud, et ka varem väljastatud informatsiooni ei oleks tohtinud kellelegi jagada. „Sisuliselt kui ma teiega rääkisin, ma juba rikkusin konfidentsiaalsuslepingut ja nad oleksid minu käest nõudnud pool miljonit trahvi, pluss veel kahjunõuet,“ viitas Müürisepp varasemale vestlusele ajakirjanikuga. Müürisepp tegi ettepaneku konfidentsiaalsuspunkt ära muuta, aga GILD ei olnud nõus. „Loomulikult ei olnud võimalik sellega edasi minna,“ lisas mees.

Teine asi on Müürisepa hinnangul pakkujate ebavõrdne kohtlemine. „See tuleneb osaliselt ka esimesest punktist, aga lisaks oli tingimustes, et pakkumise tagatis pidi olema 50% pakutavast summast ehk siis GILDil oli korraldaja kaudu ju tegelikult enne pakkumiste esitamise tähtaega teada, mis suuruses pakkumised tulevad. Tekkis lihtsalt ebavõrdne olukord,“ leidis ta.

Müürisepp küll nõustus võimalusega, et advokaadibüroo ei väljastanud pakkumiste informatsiooni GILDile, aga kliendisuhet arvesse võttes kahtleb tat advokaadibüroo kui pakkumise korraldaja erapooletuses. „Minu jaoks ei ole tegemist erapooletu korraldajaga. See on ikkagi selline ebavõrdne olukord,“ kordas Müürisepp varasemat.

„See on võimalik jah või ilmselt tõenäoline,“ vastas Müürisepp küsimusele, kas GILD võis teha enampakkumise pärast seda, kui United Holding oli oma avalduse advokaadibüroosse viinud.

„Kui viisin oma pakkumise ära umbes kümme minutit enne pakkumise esitamise tähtaega, küsis korraldaja esindaja minult, kas soovin pakkumiste avamisele tulla. Ma ütlesin, et ilmselt ei soovi,“ rääkis Müürisepp. Selle peale kostis korraldaja, et United Holdingu pakkumine on nagunii ainuke.

Hiljem väitis advokaadibüroo Müürisepale, et nad olevat öelnud, et United Holdingu pakkumine on ainuke GILDi kõrval. „Tookord mulle niimoodi ei öeldud,“ jäi mees endale kindlaks. Kui need killud nüüd kokku panna, tundub, et pigem on tegemist mitte enampakkumise, vaid millegi muuga, märkis ta veelkord.

Müürisepp kavatseb enampakkumise tulemused vaidlustada. Küsimusele, kas kohtuvaidlus takistab tehingute tegemist makseraskustes kinnisvarakontserni varaga, viitas Müürisepp enampakkumise tulemuste akti sõnastusele, mis kuulutas, et tulemuste teatavakstegemisega loetakse müügileping sõlmituks. „Eks nad (GILD - toim) selle alusel saavad ilmselt tegutseda praegu,“ märkis ärimees.

Kui peaks tulema uus enampakkumine samade tingimustega, arvas Müürisepp, et ta teeks uue pakkumise. „Mis numbri ma teeks, seda ma muidugi praegu öelda ei oska ja ei ole ka see koht, kus see praegu välja käia,“ lausus ta.

Q Vara juhatuse liige Alo Lillepea ütles Äripäevale, et nad ei kommenteeri enam oma tegemisi. Äripäev palus kommenteerida GILDi korraldatud Q Vara ja sellega seotud ettevõtete enampakkumise tulemust, küsides, millist positsiooni ja perspektiivi näevad selles endised omanikud ise.

95,4%-line osalus ASis Q Vara läks GILD Fund Management omandisse veidi rohkem kui 5,4 miljoni krooniga, kuigi alghind oli pakkumisel veidi üle 1,8 miljonit krooni. OÜ Q Capital ja OÜ Q Metsakinnistud aktsiate ning 58,2% OÜ SLProductions aktsiate eest maksis GILD 300 000 krooni ettevõtte kohta, kuigi varasemalt oli kõigi osaluste alghind 100 000 krooni. Pooled OÜ Urbanforsi aktsiad läksid maksma 6 miljonit krooni, nende alghind oli aga kolm korda väiksem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. August 2009, 20:54
Otsi:

Ava täpsem otsing