Seekord tuleb näidata raha

Tõnis Oja 06. oktoober 2009, 00:00

Viimastel nädalatel toimunud aktsiaturgude langus võib sel nädalal süveneda, kui selgub, et ettevõtete kolmanda kvartali majandustulemused ei olegi nii head, kui analüütikud ootavad.

Aktsiate hinnad on viimase poole aasta jooksul teinud tohutu tõusu, sest kevadel hakkas ilmnema märke, et majandus hakkab tasapisi stabiliseeruma ning ettevõtete kvartalitulemused ületasid samuti analüütikute ootusi.

Eelmises kvartalis ületasid analüütikute ootusi enam kui 70 protsenti S&P 500 indeksi koosseisu kuuluvad ettevõtted võrrelduna tavapärase 61 protsendiga, kirjutas uudisteagentuur Reuters.

Positiivsed üllatused saadi peamiselt tänu kulude kokkuhoiule ning laovarude kahanemisele.

Ka meil piisas üsna tagasihoidlikest kvartalitulemustest, et panna aktsiad rallitama. Tallinki eelmise kvartali suurkahjum võeti vastu üsna rahulikult ning Ekspress Grupi 81protsendiline kasumi kukkumine lausa rahuloleva mõminaga. Praeguses majanduskliimas üsna hea tulemus, kostis asjatundjate kommentaariumitest.

Kuid sedapuhku on olukord ilmselt muutumas. Enam ei piisa kasuminäitajatest, "mis ei olnudki nii kehvad, kui kardeti". Nüüd ootavad Ameerika (ka Euroopa) investorid - "näidake meile raha". Ehk teisisõnu oodatakse ettevõtetelt mitte ainult kulude poole kahandamist, vaid ka tulude kasvamist.

Oleks aeg, et müügitulemuste paranemist hakkaksid näitama ka meie börsiettevõtted - kui mitte selles, siis vähemalt järgmises kvartalis.

Möödunud reedel avaldatud Baltika septembri müügitulemused küll midagi rõõmustavat ei näidanud. Aktsia käitus samuti vastavalt, kukkudes üliaktiivse kauplemise käigus (sooritati 180 tehingut) päevasiseselt üle 10%.

Ka eile pärast börsipäeva lõppu avaldatud Tallinki septembri veotulemused olid kehvad, mis kehvad.

Uue kvartalitulemuste perioodi avab traditsiooniliselt USA alumiiniumitööstusgigant Alcoa. Veerandsaja miljardi dollari suuruse aastakäibega kontsern saab oma numbrid kokku homseks. Tallinna börsi kiireim on miljardkroonise käibega Norma, kes avaldab tulemused 19. oktoobril.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing