Sõrg: SEB Swedbankist suurem kahjum ootamatu

21. oktoober 2009, 12:03

SEB kolmanda kvartali 589 miljoni kroonist
kahjumit kommenteerides ütles pangandusprofessor Mart Sõrg, et SEB kahjum peaks
bilansi suurust ja rentaablust arvestades konkurentpangast väiksem olema.

„Kui võtta turuosade järgi, siis on Swedbanki bilanss palju suurem kui SEB oma ja kui rentaablus oleks võrreldav, peaks SEB kahjum ju hulga väiksem olema,“ ütles Sõrg ning lisas, et tema jaoks on veidi ootamatu, et SEB kahjum on Swedbanki eile avaldatud 323 miljonist kroonist suurem.

„SEB võis kanda rohkem kulusid maha, kas või see Likviidsusfond, mis kunagi oli probleemiks. Aga Swedbank lubas kompenseerida teise pensionisamba kahjumid, see on ju alles tegemata, tehakse alles pärast praegust bilanssi,“ arutles Sõrg. Tema sõnul ongi küsimus selles, kuidas pangad on oma bilanssi puhastanud.

Rääkides SEB kolmanda kvartali 525 miljonit kroonisest tegevustulust, mis on võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga vähenenud 20 protsenti, kuid suurenenud 8 protsenti võrreldes selle aasta teise kvartaliga, ütles Sõrg, et 8protsendine tõus ei ole suur muutus. Samas peab ta seda „rõõmustavaks märgiks, mis näitab, et pankade aktiivsus on kasvanud ja see võib aidata vedada ka majanduse käima".

“Eks see masu üle saama hakkab nagu teised ka ütlevad," märkis Sõrg. "Swedbanki juht ütles ju ka, et majanduslangus on peatunud ja hakkab elavnemine.“

SEB panga juht Annika Falkengren ütles kontserni tulemustest rääkides, et Balti riikide majanduse toibumist pole oodata enne 2011. aastat. „Ma hästi ei seedi seda väljendit "Balti riigid",“ ütles Sõrg ning rõhutas, et Balti riigid on kõik erinevad. „2011. on üsna keskmine prognoos, mitte väga pessimistlik ja mitte liiga optimistlik,“ kommenteeris ta Falkengreni väljaütlemist ning lisas Eesti kohta, et toibumine oleneb kaubanduspartneritest ehk kui Soome hakkab elavnema, saab ka Eesti oma eksporti sinna suurendada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. October 2009, 21:21
Otsi:

Ava täpsem otsing