Virge Haavasalu • 22. oktoober 2009 kell 21:00

Eesti Telekom jätkab investeerimise lainel

Telekomi kolmanda kvartali käive vähenes 14 protsenti ja kasum ligi viiendiku võrra. Ettevõtte juhi Valdo Kalmu sõnul ei mõjuta vähenenud tulud investeeringuid. "Praeguste plaanide järgi jätkatakse ka järgmisel aastal selle aasta investeeringute tasemel, sest uued tehnoloogiad nõuavad seda," põhjendas ta.

Tema sõnul kiirendab Telekomi ülevõtmine TeliaSonera poolt uute tehnoloogiate tulekut. TeliaSonera oli esimene operaator Euroopas, mis alustas neljanda põlvkonna ja mobiilse lairibainterneti teenuste teste Norras ja Rootsis, tõi Kalm näiteks.

Telekomi käive ulatus kolmandas kvartalis 1,34 miljardi kroonini. Tulu mõjutasid peamiselt euroliidu regulatsioonid mobiilisektoris, kauba müügi vähenemine ja tarbijakäitumise muutumine, kommenteeris ettevõtte juhatus.

LHV teatel jäid Telekomi kvartalitulemused veidi ootustele alla nii käibe kui ka kasumi poolest. Kuid kulude vähendamine on efekti andnud ning kulumieelse kasumi marginaal paranes võrreldes eelmiste kvartalitega, ütles LHV analüütik Kristo Oidermaa.

"Praeguses majanduskeskkonnas ning negatiivsete regulatiivsete mõjude tõttu ettevõte küll kannatas, kuid siiski võib tulemustega rahule jääda," lisas ta.

Kuna TeliaSoneral oli varem Telekomis enamusosalus, siis kogu ettevõtte ülevõtmisega Oidermaa märkimisväärseid muutusi ei oota. Samuti kahtles analüütik, et börsilt lahkumine võiks Telekomi positsiooni Eesti turul muuta.

Swedbank Markets ootab Telekomilt 2007. aastal saavutatud rokordilise 509 miljoni kroonise kvartalikasumi ületamist alles 2013. aastal. "Jätkuvalt nõrk makromajanduslik väljavaade muudab ettevõtte kasumlikkuse kiire kasvu praeguselt tasemelt vähetõenäoliseks," põhjendas Swedbank Marketsi analüütik Marko Daljajev.

Arvestades, et ettevõte maksab tänavu neljandas kvartalis dividendidena välja kogu oma eelnevate perioodide jaotamata kasumi, jäävad dividendid Daljajevi hinnangul järgneval kolmel aastal alla 8,6 krooni aktsia kohta.

Hetkel kuum