• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rootsi pankadel on piisavad puhvrid

  Sellise järelduse teeb Rootsi finantsinspektsioon (FI) eile avaldatud hinnangus riigi finantssüsteemi stabiilsusele. Suurimaks ohuteguriks on jätkuvalt Rootsi pankade Balti riikides hapnev laenuportfell.
  "Ükski neljast suurpangast ei vaja praegu kapitali juurde ja kõik tulevad toime ka kõige ekstreemsemas olukorras," ütles eile FI analüütik Masih Yazdi hinnangu esitlusel.
  Must stsenaarium pankade jaoks käivituks, kui majanduslangus lääneriikides jääks pikalt kestma ning lisaks Balti riikidele ja Ukrainale tuleks laenukahjudele arvestatavat lisa Põhjamaadest.
  Rootsi nelja suurpanga SEB, Swedbanki, Nordea ja Handelsbankeni laenukahjumid kasvaksid sellisel juhul kolme aasta vaates (aastani 2012) kokku keskmiselt 340 miljardile kroonile ning Swedbanki ja SEB tulud laenukahjumeid ei kataks.
  FI hindab selletaolised arengud siiski vähe tõenäoliseks, ehkki nendib, et välistada neid ei saa.
  Üdiselt on praegu siiski paremini läinud, kui FI veel suve hakul arvata julges. See tähendab, et laenukahjumite kasv peatub tõenäoliselt varem ja kahju kogusumma tuleb väiksem, ütles Masih Yazdi.
  Enamikul turgudel jõuavad laenukahjumid tipust läbi 2009/2010 aastavahetuse ümber, Swedbankil FI põhistsenaariumi järgi selle aasta jooksul. Kokku küüniksid suurpankade laenukahjumid 175 miljardile Rootsi kroonile ning moodustaksid keskmiselt 3,06 protsenti välja antud laenude mahust.
  Kui aga käivitub FI sünge stsenaarium, kasvavad Swedbanki laenukahjumid 7,19 protsendile ja SEB laenukahjumid 6,75 protsendile.
  Mõlemal juhul on Rootsi suurpankadel piisavad puhvrid, et minimaalsed kapitalinõuded täita. Nii jääb Rootsi finantsinspektsioon kevadise hinnangu juurde, et praeguses olukorras ei ole pankadel vaja oma kapitalibaasi täiendavalt tugevdada. Kõik pangad on viimase aasta jooksul aktsionäridelt raha juurde küsinud, Swedbank isegi kaks korda.
  Balti riikide osakaal moodustab Rootsi suurpankade laenuportfellis 3-12 protsenti ja FI ei näe siit pankade maksevõimele ohtu. Küll aga võib uus turbulents piirkonnas muuta Rootsi pankadel raskemaks enda finantseerimise, märgib inspektsioon.
  Võimaliku devalveerimise kohta märgib FI, et pankade laenukahjumid tulevad kokku enam-vähem sama suured nii devalveerimise kui ka n-ö sisemise devalveerimise korral (palkade alanemine, eelarvekärped). Buumi ajal paisunud defitsiitidest tuleb aga Balti riikides lahti saada.
  Laenumahtudest kirjutab FI, et laenuportfelli vähenemise Balti riikides selle aasta jooksul on tinginud nii ettevaatlikum uute laenude väljastamine, vanade laenude tagasimaksmine kui ka laenukahjumite mahakandmised.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Urmas Villmann: parim reklaamikanal on Lasnamäe kanal
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
Telereklaami eest saab minna kööki võileiba tegema, digireklaami vastu aitab AdBlock, autos kõlavast tüütust raadioreklaamist päästab üks nupuvajutus. Aga välireklaami eest on raske põgeneda, kirjutab loovagentuuri Kontuur Leo Burnett loovjuht, partner ja juhatuse liige Urmas Villmann Äripäeva teemaveebis Bestmarketing.ee.
PayPal lükkas Pinteresti ostujutud ümber
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
PayPal teatas, et vastupidiselt kuulujuttudele ei plaani ta osta sotsiaalmeediaettevõtet Pinterest.
Soome president kohtub reedel Putiniga
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Pärast Soome presidendi Sauli Niinistö tänast kohtumist NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga andis presidendi kantselei teada, et reedel kohtub Niinistö Moskvas Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Reklaamiagentuuride TOPi võitja: eelmise aasta eesmärk oli püsimajäämine
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.
Vaatamata sellele, et eelmine aasta oli reklaamiagentuur Tanki jaoks täis katsumusi ning vajati ka riigiabi, platseerus ettevõte aasta edukaimate reklaamiagentuuride pingereas esikohale.