Sotsid: ei Suur-Pakri tuumajaamale!

Indrek Kald 11. november 2009, 15:51

Sotsiaaldemokraatlik erakond tegi peaministrile saadetud kirjas ettepaneku peatada tuumaelektrijaama rajamine Suur-Pakri saarele.

"Pakri saarte puhul on tegemist nii kultuuriloolise kui ka loodusliku mitmekesisuse poolest haruldase killuga Eestimaast,“ ütles sotside Riigikogu fraktsiooni liige Mark Soosaar. „Nii Suur-Pakril kui ka Väike-Pakril asuvad  looduskaitsealad, millede säilitamine tuumajaama ehitamise korral pole võimalik,“ lisas ta.

Tuumaelektrijaama ehitamine Suur-Pakrile seab sotside teatel Eesti maine kahtluse alla väga tõsisel põhjusel: nimelt loobusid saare endised elanikud ja nende järglased Rootsis oma õigusjärgsest maaomandist Eesti riigi kasuks tingimusel, et saar säilitatakse kõigi seal olnud inimasustuse märkidega kui mälestuspark.

"Tuumajaama ehitamine tähendaks selle kokkuleppe rikkumist ning seaks riigi häbiväärsesse valgusesse. Pole ka välistatud piinlikud rahvusvahelised kohtuasjad," märkis Soosaar.

Sotside kinnitusel on vaja arvesse võtta asjaolu, et Suur-Pakri vahetus naabruses asuval Väike-Pakril on taastunud aastaringne püsiasustus ning see kasvab jõudsalt. "Tuumajaama puhul lõigatakse läbi nende inimeste õigustatud ootus, mis toetub püsiasutusega väikesaarte seadusele ja mis on nõudnud suurt inimlikku mehisust ning rahalisi vahendeid," seisab kirjas peaministrile.

Sotsiaaldemokraatide fraktsioon loodab, et valitsusjuhi sekkumisel peatatakse Suur-Pakri maade üleandmine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile eesmärgiga müüa need Eesti Energiale ning seeläbi lappida 2010. aasta eelarveauke.

"Eesti väikesaared on hindamatu väärtus, mille müük ei tohi saada meie rahvuslikuks häbiks," ütles Soosaar.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    11. November 2009, 15:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing