VIDEO: Tallinn kehtestab müügimaksu

Katariina Krjutškova 01. detsember 2009, 12:42

Alates 1.  juulist hakkab kaupmeestele kehtima müügimaks, mis sisuliselt tähendab käibemaksu tõusu ühe protsendipunkti võrraTallinnas tegutsevatele ettevõtetele. 

VIDEO: Sotsiaaldemokraat Jüri Pihl kirjutas enne valimisi sotside valimisajakirjas: „Tallinna ettevõtluskeskkond vajab kindlasti parandamist, et meelitada siia vajalikke uusi investeeringuid, mis omakorda looks uusi töökohti. On selge, et investeeringud ei kipu tulema riiki, mille maksupoliitika on tõmblev ja ebastabiilne, nagu viimasel ajal Eestis." Videos kommenteerib Pihl juulis kavandatavat kaupmeestele mõeldud müügimaksu tõusu ühe protsendi võrra, et eelarvesse lisatulusid tuua.

Linnapea Edgar Savisaar nimetas seda luksuskaupade maksuks. Eranditult võidakse käibemaksu tõusust vabastada söögi-, ravimi-, ja lastekaupade müüjaid.

Äripäev küsis Savisaarelt, miks peavad ettevõtjad hakkama kauplemise eest linnale ühe protsendi võrra veel peale maksma, kuigi koalitsioonileppes sotsidega oli kirjas, et ettevõtjaid toetatakse madalate üürihindadega ja soodustatakse firmadel uute töökohtade loomist. Savisaar vastas, et ettevõtja huvides on eelkõige tasakaalus linnaeelarve. Savisaare sõnul on Tallinna linna eelarve erinevalt riigieelarvest tasakaalus. Müügimaksust peaks järgmisel aastal linna kassasse laekuma 150 miljonit krooni.

Veelgi plaanib Tallinn saada lisatulu paadimaksult (10 miljonit krooni), Tallinna Vee ja tööstusparkide dividendidest (120 miljonit krooni), ühistranspordi piletitulust (28 miljonit krooni) ja üürihinnatõusust (kuni 20%) ja sotsiaalmajutusüksuste kohatasu tõusust. Neilt viimastelt peaks laekuma linnakassasse lisaks 3,6 miljonit krooni.

Tallinna linn jätkab linna abipaketi elluviimist kavandatud mahus ja lasteaedade kulud hoitakse 2009. aasta tasemel. Samuti tõstetakse pensionärid pensionitoetust 1200 kroonini, millele saavad eakad järele minna oma sünnikuul.

Esimest korda luuakse eelarvesse stabiliseerimisreserv, milleks on 105 miljonit krooni. Savisaare sõnul kaetakse sellega kulud, kui peaks eurole üleminek toimuma ülejärgmise aasta jaanuaris või kõiki makse ei laeku linnakassasse plaanitud mahus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    05. December 2009, 21:51
    Otsi:

    Ava täpsem otsing