Katre Pilvinski • 22. juuli 2010 kell 10:44

"Jutule juba võetakse, aga laenu veel ei saa!"

Esialgu on märgata pankade poolt vaid meeleolu muutust, kuid kindlasti jõuame tänavu mõne tehinguni ka, märkis Arco Vara AS juht Lembit Tampere.

„See on päris naljakas, mis praegu toimub – räägitakse ja jutule võetakse, aga reaalseid tehinguid on päris vähe,“ lausus Tampere. „Seda ei ütle ma mitte ainult meie ettevõtte kohta, vaid see on ikkagi paljude kolleegida sarnane tunne. Rääkimas käiakase küll, aga ma pole küll tähele pannud, et keegi laenu andnud oleks.“

Tampere ütles, et seda tõestab ka Tiskre lasteaia projekt, mida tehakse koos YIT Ehitusega, kes on lisaks projekteerimisele ja ehitamisele võtnud endale ka ehitusaegse finantseerimise korraldamise kohustuse YIT emaettevõtte vahendite arvelt.

Pankade käitumist põhjendas Tampere, et see on ikkagi ootustes ja majanduses on meeleolu muutus toimunud. „Import-eksport on mõlemad oluliselt üleval. Impordi kasv tähendab, et inimesed on poodi tagasi läinud, sest tuleviku kindluse osas on parem enesetunne. Pankade käitumises peegeldub see, et otsitakse ikkagi laenamise võimalusi – eelmine aasta nad seda ei teinud," tõdes ta.

Tema sõnul see, et pole palju teha jõutud, tuleb sellest, et tööpuudus on väga kõrge ja majandusnäitajad veel head ei ole. "Ega kriis veel läbi pole. Kuid meeleolu muutus käib alati enne kui tehingud tulevad. Enne tehingut ikka räägitakse ja pankade ebakindlus on praegu suur, kuna nad on palju raha kaotanud mõne aastaga."

Tampere usub, et tänavu jõutakse siiski ka laenutehinguteni. „Ma arvan, et sellist suurt pidulikku miljardikroonist kinnisvara laenuvõtmist - selleni võib kaua aega minna. Aga ma olen täiesti kindel, et küllap me see aasta mõne pangatehingu teeme – selles ma olen küll kindel."

"Kergelt need ei tule, aga kas siis peab kergelt tulema? Ilmselt ei pea. Mõtleme alguses kõik läbi ja pärast on probleeme vähem,“ arutles Tampere. 

 

Hetkel kuum