Katariina Krjutškova • 6. august 2010 kell 8:18

Hinnatõusu taga toiduainete kallinemine

Juulis kallinesid toiduained 1,3 protsenti, mis on tublisti enam kui viimase kümne aasta keskmine juulikuine hinnatõus, kirjutas Eesti Panga peaökonomist Martin Lindpere.

Järgneb Lindpere kommentaar:

Sel aastal on toiduainete letihinnad olnud kõrged kehvade ilmastikutingimuste tõttu aasta alguses. Kõrgemad hinnad välisturul on hoogustanud ka toiduainete väljavedu.

Majandusaktiivsus on aasta algusest saadik tõusnud, kuid eelnevate aastate suure majanduslanguse tõttu on inflatsioon Eestis madal. Kui välja jätta toiduained ja energia, mida väliskeskkonna tegurid enim mõjutavad, siis ülejäänud osas tarbija ostukorvist on inflatsioon endiselt väga vaoshoitud, ulatudes 0,7 protsendini aastatagusega võrreldes.

Käibemaksumäära tõstmise mõju inflatsioonile juulis taandus, lisades aastasele inflatsioonile heitlikkust.

Tänu eelarveseisu parandavate maksumeetmete mõju vähenemisele aeglustub inflatsioonitempo Eestis jätkuvalt. Samas avaldavad ilmastikutingimused survet toiduainete hindadele maailmaturul ja see võib juba lähikuudel mõjutada ka siinseid hindasid.

 

Hetkel kuum