Kaisa Gabral • 11. august 2010 kell 7:33

Rehe: II kvartali tulemus oli üllatav!

Ma julgen öelda, et tulemus oli väga üllatav, kvartaalses võrdluses on tegemist märkimisväärse hüppega, kommenteeris Sampo panga juht Aivar Rehe täna avaldatud II kvartali SKP numbrit +3,5%.

"Tegemist on hüppega, mis räägib väga palju! See on väga hea uudis! Roheliste tsooni sattumine on oluline ja ajastus on ka hea, vaadates esimese jaanuari 2011 üritusi. See on väga hea signaal majandusele ja rahanduskeskkonnale," kommenteeris pangajuht.

Rehe sõnul mõjub see uudis leevendavalt eelkõige sotsiaalsetele pingetele, parandab maksude laekumist, omab positiivset mõju ka eelarvele ja surub tööpuudust loodetavasti alla. "Iga väike riik võitleb praegu tööpuudusega, see võiks meil ka jõuda mõistlikule tasemele, nulli me ilmselt ei jõua, aga see võiks olla alla 5%. Enne, kui me pole seda saavutanud, peame me jooksma ja pingutama selle nimel," märkis ta.

Pangajuhi sõnul on tõsist pööret tööstuses ja ekspordis püütud juba pea aasta aega. "Eesti on oma põhiturgudega Skandinaavias põhiliselt. Kui me oleme oma äridega seotud nendes tugevates regioonides, siis oleme jätkusuutlikud ja liigume ainult edasi," märkis ta.

Eesti saab Rehe sõnul sellega täiendava toe Eesti riigi eurotoetusele. "Kuna me oleme euroga liitunud sisuliselt, siis me jälgime pingsalt, mida Euroopa Keskpank ja [keskpanga juht Jean-Claude] Trichet räägivad baasvaluuta tasemete osas ja kuidas majandus üldse tervikuna areneb. Me oleme juba suures klubis, kus raha hinna ja riskide osas määrab tooni suurem majanduspiirkond. Ma arvan, et see majandushüpe peaks meil pigem alla suruma tööpuudust. Ma loodan, et tööstuse kasv tähendab tegelikult täiendavaid töökäsi ja natuke ka täiendavaid investeeringuid. Aga seda ei saa loota kohe," rääkis Rehe.

Statistikaamet teatas täna, et esialgsetel andmetel kasvas Eesti SKP tööstussektori ekspordi toel II kvartalis 3,5%. Viimati kasvas SKP 2007. aasta neljandas kvartalis.

 

Hetkel kuum