Kaisa Gabral • 11. august 2010 kell 9:18

Kasvu jätk sõltub pangast

Majanduskasvu jätkusuutlikkus sõltub finantssektorist: kui raha tuleb turule tagasi ja hakkab liikuma, siis on kasv jätkusuutlik, kommenteeris Tallinki nõukogu liige Ain Hanschmidt positiivseid kasvu-uudiseid majanduses.

"On ikka üllatav number. Mina uskusin, et me sel aastal plussi läheme, aga no 3,5% on ikka väga hea! Samas tuleb vaadata ka seda, kui palju on kukkunud,“ märkis Hanschmidt.

"Hea, et väike tõus hakkab jälle pihta. Kui vaadata Tallinki reisijate arvu, siis see on ka pidevalt kasvanud, turism annab ka hoogu juurde. Samuti on kasvanud eksport ja cargo. Kui varasemaid numbreidki vaadata, siis on näha olnud, et on oodata kasvu," lisas ta.

Majanduskasvu jätkusuutlikkus sõltub suurettevõtja sõnul eelkõige finantssektorist ja pankadest. Kui pangad on kehvas seisus ja laenu ikka ei anna, siis tuleb ka kasv väga vaikselt ja aeglaselt, märkis ta.

"Usun, et tasapisi see hakkab ikkagi kasvama. Majanduskriisis reageerib alati esimesena finantssektor, siis tootmine ja siis tööjõuturg. Kui kriis tuli, siis esimesena tekkisid pankades probleemid. Praegu vaatame uudiseid ja pangad juba teenivad kasumeid ja sektor on järjest tugevam. Trend tundub olevat positiivne,“ lausus Hanschmidt. Olukord tööturul näitab ka juba leevendumise märke, sest töötute arv väikselt langeb, lisas ta.

"Tegelikult on see normaalne areng, pole suurt buumi. Jah, trend on positiivne, kuid kõik sõltub sellest, mis kogu Euroopas juhtub, mis meie põhiliste ekspordipartneritega juhtub," märkis ettevõtja.

Statistikaameti andmeil kasvas Eesti SKP tööstussektori ekspordi toel 3,5%. Viimati kasvas SKP 2007. aasta neljandas kvartalis.

Hetkel kuum