Katariina Krjutškova • 18. oktoober 2010 kell 16:15

Uuring: väikeettevõtja sallib korruptsiooni

Väikeettevõtjad suhtuvad korruptsiooni sallivamalt, väidab justiitsministeeriumi ja Tartu ülikooli kriminaalpoliitika uuring korruptsioonist Eestis.

Korruptsioonivastase seaduse kohaldamise komisjoni esimees Jaanus Marrandi ütles, et väikeettevõtjad on hakanud korruptsiooni sallivalt suhtuma majanduskriisi mõju tõttu.

„Kui on küsimus, kas ületada seadusandlikke piire või lõpetada majanduslik tegevus, oldi võib-olla valmis valima ebaseaduslikke käike,“ oletas Marrandi. Samas ütles ta, et ei arva, et väikeettevõtjad oma loomult oleksid altimad korruptsioonile.

Uuringus seisab, et korruptsiooniga kokkupuute poolest eristuvad väikeettevõtete juhid. Väikeettevõtete (kuni üheksa töötajat) ja väiksema käibega ettevõtete juhid (kuni 250 000 krooni) peavad korruptsiooni rohkem levinuks kui teised. Samuti on nad rohkem ka ise korruptsiooniga kokku puutunud.

10% ettevõtjatelt on viimase aasta jooksul meelehead soovitud. Ka ettevõtjad on altkäemaksu küsimisega kõige enam kokku puutunud sõidukite tehnoülevaatusel (5%) ja ka riigihangetel (4%). Meelehead on maksnud 3% ettevõtjatest.

Veel üllatas Marrandit, et noorem vanusegrupp oli korruptsiooni suhtes vanematest sallivam. "Ma ütleksin, et see on murettekitav, et miski siin ühiskonnas logiseb," sõnas Marrandi.

Ta lisas, et riigil tuleks korruptsiooni vähendava ennetustöö jaoks rohkem ressurssi panustada.

Hetkel kuum