Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Igasta: meil on otsuste tegemisel vabad käed

  Pangatöötajad tõstsid atraktiivse tööandjana esile SEB Enskildat. Otsustusvabadus ja tulemustasud on meil alles, ütles Henrik Igasta Enskildast.

  Järgneb intervjuu Henrik Igastaga:
  Välisomanike suurenenud kontroll näib tugevalt morjendavat pankade siinseid juhte ja spetsialiste. Kas maatriksjuhtimine on probleem Eesti pankades?Muutused juhtimises on kindlasti väga paljusid puudutanud. Kui vaadata, kuidas Eesti panku on integreeritud Põhjala maatrikssüsteemi, siis selge see, et paljud töökohad siin lihtsalt kaovad või migreeruvad peakontoritesse. Ma ei arva, et maatriksjuhtimine kui selline on probleem, aga mõistan nende inimeste muret, kellele antakse valida, kas minna Stockholmi, leida endale muu tegevus või lihtsalt kaotada töökoht.
  Eraldi teema on siinsete juhtide otsustusõiguse kadumine. Kui oled inimene, kes on aastaid teatud valdkonda juhtinud, karjääriredelil üles roninud ja korraga võetakse sult otsustusõigus, siis kindlasti on see frustreeriv ja päeva lõpuks ei taha enam jätkata. See on arusaadav.
  Kuidas on otsustusõigusega SEB Enskildas?Ka meie oleme ettevõtete rahanduse poolel täielikult integreeritud nn globaalsesse struktuuri, kuid SEB Enskilda jaoks on oluline regionaalne kohalolek. Me ilmselt oleme siin veidi erandlik nähtus, sest kindlasti on teistsuguseid näiteid, kus on võetud terve valdkond ja viidud igasugune juhtimis- ja otsustamisõigus peakontorisse. Otsustusõiguse osas on meil täiesti vabad käed teha sellist äri, nagu me siin õigemaks peame. Teatud küsimused eeldavad nõusolekut valdkonna globaalselt juhilt, juhtimiskomiteelt või nõukogult, nii nagu igas teises äriettevõttes.Aru anname ikka, loomulikult, meil on rahvusvaheline juhtimiskomitee, mida juhib ettevõtete rahanduse juht kogu grupis. Kui Enskilda Baltimaades loodi, leppisime struktuuris ja aruandluspõhimõtetes kokku ning struktuur on tänaseni selline.Ma kuulan inimesi ja arvestan nendega ega suru peale ainult enda nägemust. Minu meeskonnas initsiatiiv karistatav kindlasti ei ole. Meil on tiim ja tiimitöös mingit individuaalitsemist eriti olla ei saa. Lisaks oleme tiimi koondanud erinevate oskustega inimesed, kes üksteist täiustavad ja seeläbi meie tiimi läbilöögivõime tagavad. Ma siin enda rolli üle ei tähtsustaks, sest mul on au töötada koos väga professionaalsete inimestega. Mõne kolleegiga oleme seda äri koos ajanud juba tugevalt üle kümne aasta.Ma lähemalt seda teemat kindlasti ei kommenteeri, aga julgen arvata , et meil töötab tulemustasude süsteem igal ajal. Igasuguste motivatsiooniskeemide puhul on oluline tagada, et kui milleski on kokku lepitud, siis selliseid kokkuleppeid ka austatakse. Vastasel korral kaob töötaja usaldus ja soov endast maksimum anda.Värbamine oli meie initsiatiiv, sest tahtsime taaskäivitada institutsionaalsetele investoritele suunatud Balti aktsiatoote ja see tiim sobis meile väga hästi. Usun, et neid motiveerisid nii unikaalne võimalus töötada rahvusvahelises investeerimispangas kui ka uus väljakutse. Kindlasti ka pakutud tingimused mängisid oma osa.Juhte motiveerib laias laastus võimalus kaasa rääkida strateegia kujundamisel, omada otsustusõigust, võtta vastutust ja saada hea töö eest väärikalt tasustatud. 
   Kuivõrd peate Teie piiri taha aru andma enda otsustest ja enda meeskonna juhtimisest?
   Aga on see aruandmine muutunud, kas peate rohkem kooskõlastama?
   Teie kolleegid, ka väljast poolt Enskildat, on Teie isikut esile tõstnud olulise osana SEB Enskilda heast mainest tööandjana. Millised on Teie põhimõtted oma meeskonna juhtimisel?
  Töötajad on igasuguse professionaalse nõustamisäri suurim ressurss ja väärtuste loojad. Tööandjana on meie ja mõne teise siinse investeerimispanga vahe eeskätt see, et SEB Enskilda seda asjaolu endale teadvustab ning läbi tulemustasude süsteemi ka väljendab. Swedbank 2009. aastal boonuseid ei maksnud. Kas teil ei toonud kriis tasude muutmist kaasa?
   Kuidas Teil õnnestus hiljuti Swedbankist enda tiimi meelitada neli tippspetsialisti?
   Mida soovitate pankade välisomanikele ja -juhtidele, et vältida siinsetest tippudest ilma jäämist?
  Autor: Piret Reiljan, Silvia Kruusmaa
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Eesti suurendab kaitseväe sõjaaja koosseisu veerandi võrra
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.