Birjo Must • 1. november 2010 kell 8:23

Kulutused arendustegevusele kahanevad

Kulutused teadus- ja arendustegevusele on statistiliste näitajate järgi ettevõtlussektoris aastate jooksul veidi kahanenud, arendustegevuse maht sõltub suuresti ettevõtte tegutsemisvaldkonnast ja ekspordist.

Täna ilmusid statistikaameti esialgsed andmed teadus- ja arendustegevusele tehtud kulutuste ja nende rahastamise kohta 2009. aastal. Selle aasta jooksul kulutati teadus- ja arendustegevuse pea 3,1  miljardist kroonist ettevõtlussektoris 44,7%. Võrreldes 2008. aastaga on ettevõtete poolt tehtavad kulutused arendusele vähenenud 2%.

Kuigi statistikast selgus, et ettevõtete poolt tehtud kulutused teadus- ja arendustegevusele 2009. aastal võrreldes aasta taguse ajaga veidike vähenesid, sõltub ettevõtete kulutuste kasv või kahanemine väga erinevatest teguritest.

2010. aastal oli ettevõtete tootmismahtude muutused suuresti tingitud tegutsemisalast ja toodete teenuste ekspordimahtudest.

Hästi läheb eksportival ettevõttel. "Meie ettevõttes eelmise aasta jooksul kulutused arendustegevusele ikka veidi kasvasid. Kõik läks tegelikult isegi paremini, kui olime planeerinud," tõdes rotatsioonimeetodil plastmasstoodangu valmistamisega tegeleva Cipax Eesti AS tegevdirektor Kaido Sasse.

Kasv tulenes sellest, et ekspordime oma tooteid ja müük Rootsi, Soome ning Norrasse kasvas, lisas ta. Järgmise aasta kohta arvab Sasse, et olukord läheb veelgi paremaks. "Prognoosime müüki olemasolevatesse ekspordi sihtkohtadesse veelgi kasvatada. Näeme hetkel vähemalt kümneprotsendilist kasvu," selgitas ta.

Metallkonstruktsioonide valmistamisega tegeleva Tehas Metallist ASi tegevjuht Toomas Liventaali sõnul nende ettevõttes eelmise aasta jooksul kulutused arendustegevusele kahanesid. Mõni aasta tagasi oli näha küll kasvutrendi, kuid seejärel hakkasid majanduslanguse tõttu mahud langema. "Eks põhjus on ikka hetke olukorras – kui ehitusturg tõmbus kokku, läks ka meie seis halvemaks," põhjendas ta.

Hetkel kuum