Sirje Rank • 19. november 2010 kell 11:38

Iirimaa järel võib surve alla sattuda Portugal

Kui Iirimaa võlakriisile saab lahendus leitud, ei pruugi see euroalale veel rahu tuua.              

Citigroupi ja Lloyds TSB Corporate Banki analüütikud usuvad, et kergendus jääks lühiajaliseks. Järgmisena oleks sihikul Portugal, mis on euroketi järgmisi nõrgimaid lülisid, vahendas agentuur Bloomerg.

Portugali kümneaastaste riigivõlakirjade intressimäärad on kerkinud 6,92%-le (läinud nädalal rekordilisele 7,25%-le) Iirimaa 8,31 ja Kreeka 11,7 protsendi kõrval.

"Portugal ei ole praeguses olukorras mitte Iirimaa pärast," ütles Citogrupi globaalsete turgude strateeg Steven Mansell. Iirimaa probleemide leevendamine ei muuda Portugali olukorda.

Valitsuse prognoosi järgi aeglustub Portugali SKP kasv tuleval aastal 0,2%-le tänavuselt 1,3%-lt (OECD prognoosib tuleval aastal SKP vähenemist 0,2%). Samuti läheb Portugalil eelarvedefitsiidi taltsutamine visamalt – Kui Hispaanias ja Kreekas on eelarvedefitsiit aasta esimese üheksa kuuga vähenenud vastavalt 40% ja 30%, siis Portugalis on see 2,3% kasvanud, vahendas Bloomberg.

"Oodake paar nädalat ja turg võtab ette kellegi järgmise – Portugal oleks esimene," ütles Lloyds TSB Corporate Banki turustrateeg Charles Diebel. "Turud tõukasid Iirimaa samasse seisu nagu Kreeka praegu on. Millist alust on arvata, et sama ei juhtu Portugaliga?"

Hetkel kuum