Anu Jõgi • 28. november 2010 kell 12:04

Ansip: maksualandusi teeme palgakasvu pealt

Keskerakondlane Kadri Simson küsis eelmisel nädalal riigikogu infotunnis peaminister Andrus Ansipilt, milliseid kaudseid makse ta plaanib tõsta, kui haigekassa ja pensionikassa laekumised vähenevad sotsiaalmaksule lae sisseseadmisega üle miljardi krooni.

„Minu käes on rahandusministeeriumi ja Eesti Panga ühiskiri, millele on alla kirjutanud Jürgen Ligi ja Andres Lipstok. Siin antakse meie Euroopa kolleegidele lubadusi, mida Eesti teeb aastatel 2011–14 ehk lubadusi järgmise valitsuse nimel. Üks nendest lubadustest on selline, et lubatakse edasi tõsta kaudseid makse ja vähendada otseseid makse,“ ütles Simson.

Reformierakonna valimislubadusest meenutas ta lubadust seada ülempiir sotsiaalmaksu maksjatele ehk maksuvabastus kõige suurema sissetulekuga inimestele. „Hinnanguliselt maksab selline lubadus  Haigekassale ja Pensionikassale üle miljardi krooni,“ ütles Simson. „Minu küsimus ongi selline, et milliseid kaudseid makse te plaanite tõsta, et sellist lubadust ellu viia? Reformierakonna lubaduses on ka kirjas, et maksumäära üldiselt ei tõsteta.“

Peaminister Andrus Ansip tunnistas, et pole küll konkreetselt seda kirja lugenud, aga teada on, et tööhõive meil juba suureneb, palgad hakkavad tõusma ja majandus on pöördunud tõusule. „Möödunud kuu või õigemini septembri ekspordinumbrid olid väga head – 40% on ekspordi kasv aastases võrdluses, tööstustoodangu mahu kasv 31%,“ meenutas Ansip.

„Ilmselt on kõigile arusaadav, et majanduskasv pöördub palgakasvuks, see pöördub eelarve tuludeks. Ja kui eelarve tulud hakkavad hästi laekuma, küllap on siis võimalik ka maksualandusi teha,“ lisas Ansip.

Hetkel kuum