Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Obama jõulukink rikastele

  Esialgse plaani järgi pidid üheksa aastat kehtinud tulumaksusoodustused kodumajapidamistele alates 250 000dollarilisest aastasissetulekust ehk siis rikaste ja superrikaste jaoks selle aastaga lõppema. Vabariiklased sellega nõus ei olnud, küll aga oldi nõus 13 kuu võrra pikendama riiklikku töötukindlustust, samuti jõuti kokkuleppele sotsiaalmaksu alandamises kahe protsendipunkti võrra üheks aastaks.
  President Barack Obama nimetas tulemust kompromissiks. "See ei ole perfektne, kuid see kompromiss on tähtis samm teel majanduse taastumiseks," ütles Obama.
  "Me ei saa poliitikat mängida, kui Ameerika rahvas ootab meilt probleemide lahendamist," lisas president. "Olen kindel, et Kongress võtab lõpuks vastu õige otsuse." Raamleppe peavad nimelt heaks kiitma parlamendi mõlemad kojad ning vasakdemokraatide nõusolek ei ole veel kindel.
  Obama tunnistas, et isiklikult ei ole ta nõus kõrge sissetulekuga maksumaksja jätkuva soodustamisega. Samas oli talle oluline saavutada kokkulepe vabariiklastega, kuna muidu oleks tulumaks 1. jaanuaril tõusnud kõigi ameeriklaste jaoks.
  "See oleks meie majandusele tähendanud rohkem kui miljoni töökoha kaotust," märkis Obama. Samuti oleks see jätnud 2 miljonit töötut jõuluks ilma toetuseta ning uuel aastal oleks riiklikust abist ilma jäänud veel 7 miljonit pikaajalist töötut.
  Valitsuse plaani kohaselt pikeneks ettevõtetele praegu kehtivad tulumaksusoodustused, muu hulgas soodustused uuringuteks antavate laenude puhul. Kahe aasta võrra pikeneks praegu kehtiv 15protsendiline maksumäär kapitalituludele ja dividendidele.
  Valitsus plaanib teha ka ettepaneku sätteks, mis soodustaks investeeringuid tehastesse ja seadmetesse. Kinnisvaramaksu määraks kehtestataks 35%, see kehtiks aga alles kinnisvarale väärtusega alates 5 miljonist dollarist. Praegu kehtiva seaduse järgi tõusnuks kinnisvaramaks tuleva aasta kevadel 55%-le.
  Rikaste ameeriklaste maksusoodustuste kaotamine oli üks Obama kesksetest valimislubadustest aastal 2008. "Obama võib nüüd kindel olla, et talle on tekkinud märkimisväärne opositsioon omaenda partei ridades," ütles ajalehele New York Times vasakdemokraat Normon Solomon. Mõõdukad demokraadid ning vabariiklased on Obamaga rahul: see on tõend sellest, et ta reageerib kui täiskasvanu ja otsib võimalusi läbirääkimisteks, ütles samas Mark Bennett demokraatide paremtiivast.
  Kompromiss vabariiklastega on Obama jaoks üks esimesi konkreetseid poliitilisi võite pärast ebaõnnestunud vahevalimisi kuu aega tagasi. Uus Kongress koguneb esimest korda istungile jaanuaris.
  Autor: Katri Soe-Surén
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
ELMO näeb enda kaugjuhitaval tehnoloogial rakendust ka sõjatööstuses
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
ELMO Rendi aktsionäride koosolekul teatati mitmest plaanist, mis lähiajal ellu viiakse. Nende seas on nii raha kaasamine, uus äpp kui ka kaugjuhitava tehnoloogia tänavatele toomine.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Soomlased ehitavad Helsingisse 400 miljonit maksva soojuspumba
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Mereveest sooja tootmine, mida plaanitakse ka Tallinnas, saab Soome pealinnas peatselt tõeks: Helsingi sooja- ja elektritootja Helen plaanib 400 miljoni euro eest püstitada pealinna Salmisaarele tohutu mereveel töötava soojusvaheti.
Kiirhinnang: maksuvaba tulu tõstmine jätaks inimeste rahakotti 100 lisamiljonit Kulu eelarvele umbes 80 miljonit
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.
Maksuvaba miinimumi tõstmine praegu kehtiva töötasu alammäärani jätaks tulusaajatele kätte praegusega võrreldes umbes 100 miljonit eurot rohkem, hindab rahandusministeerium.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.