Sõnajalg võitis kohtuvaidluse SEBga

Indrek Kald 12. jaanuar 2011, 13:19

Jaanuari alguses jõustus Tallinna Ringkonnakohtu otsus, mis lõpetas Andres Sõnajala kohtuvaidluse SEB Pangaga, lahendades asja Sõnajala kasuks.

Sõnajala teatel on tegu pea 15 aastat tagasi võetud 1,5 miljoni kroonise eraisikulaenuga, mille tagastamist püüdis pank teatud perioodil takistada. "Kümme aastat tagasi leidis pank sobiva võimaluse ühe varasema kohtuvaidluse tõttu arestida Andres Sõnajala pangakontod ning eluasemelaenu polnud tal enam võimalik üle kanda. Pank aga keeldus Sõnajalalt laenu tagasimakseid ka sularahas vastu võtmast," teatas Sõnajalg.

Seejärel lõpetas pank temaga laenulepingu ning nõudis kogu laenu kohest tagastamist, väites, et Sõnajalg on tagasimaksetega võlgnevuses. Sõnajala kinnitusel ta sellega ei nõustunud ja pöördus kohtusse, kus palus tuvastada laenulepingu kehtivust ja õigust maksta oma laen tagasi lepingus ettenähtud maksegraafiku alusel, mitte ühekorraga.

Sõnajala sõnul nõustus kohus temaga ning leidis, et pank ise muutis laenu tagasimaksmise võimatuks ja et sellises olukorras ei tohtinud pank lugeda Sõnajalga lepingut rikkunuks ega temaga lepingut lõpetada.

"On heameel, et Eesti kohtusüsteem on jõudnud tõele jälile ning seadnud õigluse jalule. Olgugi, et see otsus enam minu elus sisuliselt midagi ei muuda, sest laen on pangale niikuinii juba ammu tasutud, usun, et see on positiivne sõnum väga paljudele eestlastele, kes tunnevad praegu, et pangad on neile tõeliselt liiga teinud," kommenteeris ta.

"Julgen arvata, et see on üsna otsene sõnum ka endisele Ühispangale, kelle kliendiks ma kunagi olin, et oma klientidega suheldes ei tasu enam lihtsalt JOKK-skeeme üritada, pigem otsida igas olukorras õiglasi lahendusi," lisas Sõnajalg.

ERRi teatel leidis leidis ringkonnakohus, et maakohtu otsus tuleb tühistada materiaal- ja menetlusõiguse normide ebaõige kohaldamise tõttu. Kohus jättis hageja menetluskulud 85 protsendi ulatuses kostja kanda ja kostja
menetluskulud 15 protsendi ulatuses hageja kanda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. January 2011, 13:02
Otsi:

Ava täpsem otsing