Alyona Stadnik • 9. veebruar 2011 kell 11:27

Klandorf: rahaskandaal nagu pronksiöö

Tallinna linnapea Edgar Savisaare rahaskandaali uurinud Keskerakonna tõekomisjoni esimehe Kalle Klandorfi arvates väärib Postimehe artikkel Savisaare rahaskandaalist kollase ajakirjanduse preemiat ning seda võib võrrelda pronksiööga.

„Tutvusin kogu selle looga põhjalikult. Kui vaadata kollase ajakirjanduse seisukohalt, siis loomulikult on see kirjutis vahva,“ kommenteeris Klandorf Bonnieri nominendiks nimetatud lugu Edgar Savisaare rahaskandaalist.

Klandorfi sõnul tõmbas artikkel riigis üles üsna kärava sisepoliitilise konflikti.

"Kui vaadata kogu seda jada, mis sai alguse kas ajakirjandusest või mujalt riigiasutusest, siis esimest korda riigi ajaloos sekkus kaitsepolitsei riigi sisepoliitikasse enne valimisi," lausus Klandorf.

Klandorfi sõnul ta ei tea, kas lugu nüüd väärib autasu, aga kui nii otsustati, siis nii on. "Ma ei ole ajakirjanik ja ma ei tea, milliste väärtushinnangute alusel seda tehti," põhjendas Klandorf.

Klandorfi arvates on Tuuli Kochi sulest ilmunud lugu nagu pronksiöö. "Keegi ei taha ju pronksiöö kordumist. Ei need, kes pronksiööl märatsesid ega politseinikud ega riik. Minu meelest samasugune pretsedent loodi ka selle artikliga ning keegi ei tahaks enam, et see uuesti juhtuks," rääkis Klandorf.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar ei soovinud välja valitud parimaid uurivaid artikleid kommenteerida.

Eile valis Eesti ajalehtede peatoimetajatest ja ajalehtede liidu esindajatest koosnev žürii välja selle aasta uuriva ajakirjanduse ehk Bonnieri preemia nominendid.

Väljavalitute seas oli Postimehes ilmunud Tuuli Kochi artikkel "Vastuluure kirjeldab Edgar Savisaart Venemaa mõjuagendina", Äripäevas ilmunud Koit Brinkmanni ja Hannes Sarve artikkel "Poliitiku saladus" ning Äripäevas ilmunud Piret Reiljani artikkel "Eestlased tšetšeenide lõksus", milles toodi avalikkuse ette Eesti ärieliiti kuuluvate ettevõtjate ühised ärid Bulgaarias tegutseva Tšetšeenia maffiaga.

Äripäev küsis täna žürii valiku kohta arvamust inimestelt, keda need kolm valitud artiklit ühel või teisel moel puudutasid puudutasid.

Hetkel kuum