Anne Oja • 22. aprill 2011 kell 7:45

Analüütik: hõbe ja kuld jäävad kindlaks valikuks

Ligi kümme aastat kestnud väärismetallide hinnaralli jätkub ning hõbe ja kuld jäävad investorite jaoks kõige turvalisemaks valikuks nii lähemas kui ka kaugemas tulevikus.

Nii hõbe kui kuld on püstitanud viimasel ajal üha uusi hinnarekordeid. Viimase aastaga on kuld kallinenud kolmandiku võrra ja hõbe 2,5 korda, viimase viie aastaga aga kuld 2,6 ja hõbe 3,1 korda, edastas FOREX.ee.

 „Kui laiem avalikkus on rohkem tähelepanu pööranud kulla hinna tõusule, siis tegelik liider hinnarallis on ikkagi hõbe,“ kommenteeris FOREX.ee konsultant Indrek Lindsalu. „Viimase aastaga on kulla ja hõbeda hinna suhe kardinaalselt muutunud – kui varem sai ühe untsi kulla eest 60-70 untsi hõbedat, siis praegu vaid 35.“

Lindsalu sõnul tasubki investeerimishuvilistel oma otsuste tegemisel rohkem analüüsida erinevate instrumentide ja majandusindikaatorite omavahelisi suhteid ja jälgida nende muutumist ajas.

„Väärismetallide nõudlus on eriti järsult kasvamas Aasias, eeskätt Hiinas ja Indias,“ märkis Lindsalu. „Selle põhjal saabki teha järelduse, et nende hindade kasv on otseses suhtes selle piirkonna riikide ostujõu kasvuga. Aasia-keskse suurpanga Standard Chartered analüütikud on selle metoodika põhjal ennustanud, et näiteks kulla hind tõuseb järgneva kolme aastaga tänasega võrreldes 40 protsenti ja aastaks 2020 üle kolme korra.“

Lindsalu rõhutas, et kuld ja hõbe ei ole tegelikult midagi muud kui valuutad ning on kujutanud läbi aegade endast valuutaturu turvainstrumente.

„Väärismetallid pikaajalise investeeringuna on alati olnud kindel valik,“ lausus Lindsalu. „Kui muude valuutade käekäik sõltub majandustsüklitest ja poliitikast, siis kuld ja hõbe on reaalne mateeria, mida kaevandatakse ja toodetakse. Kusjuures selle toodangu maht kasvab kiiremini, kui jõutakse kogu maailmas juurde trükkida raha.“

Kas eelistada investeerimisel hõbedat või kulda, on Lindsalu väitel suuresti iga investori riskide hindamise küsimus.

„Hinna poolest on hõbe vähemalt lähiajal kindlasti ahvatlevam. Samas tuleb arvestada, et hõbe on ka selgelt volatiilsem, ning kui hinnad peaksid mõneks ajaks tagasi pöörduma, kaotab hõbe väärtust kiiremini kui kuld,“ lisas Lindsalu.

Hetkel kuum