Birjo Must • 16. mai 2011 kell 16:15

Randpere: deklaratsioonon hambutu

Praegune majanduslike huvide deklaratsioon on hambutu, seega on seaduse muutmine hädavajalik, rääkis riigikogu liige ja VARA Kapitali Investeeringud OÜ omanik Valdo Randpere.

„Eks majanduslike huvide deklaratsioon on mõnes mõttes oma aja ära elanud. Kõige hullem on aga see, et see on tänases vormis suhteliselt kasutuskõlbmatu,“ rääkis Randpere.

Randpere selgitas, et ta on olnud Tallinna volikogu liige, Eesti Panga nõukogus ja nüüd ka riigikogu liige ning põhimõtteliselt peab deklaratsiooni kolmes kohas täitma. „Kõik arusaamised ja nõudmised on erinevad, samal ajal ametnikud tõlgendavad seda suhteliselt vabalt ja lõdvalt,“ sõnas ta.

Käsitsi täidetav deklaratsioon pole Randpere sõnul ristkäsitletav ega mingisuguste andmebaasidega kontrollitav. “Kuigi ma ei tea justiitsministeeriumi poolt välja saadetud eelnõu detaile, siis eeldan, et põhjus ongi selles, et praegune ei täida oma eesmärki ja korruptsioonilisi seoseid hinnata on praktiliselt võimatu,“ rääkis Randpere. „Selle paberdeklaratsiooniga pole midagi peale hakata. See rahuldab kindlasti mõne inimese uudishimu, kuid korruptsiooni ärahoidmise mõistes pole see mingi teave.“

Kuna praegu ei suhtuta deklaratsiooni tõsiselt ja see on suhteliselt hambutu, siis on seaduse muutmine on hädavajalik, lisas ta.

Justiitsministeerium saatis täna uuesti kooskõlastusringile korruptsioonivastase seaduse eelnõu, mis suurendab ministeeriumi kinnituselavaliku sektori läbipaistvust ning tõhustab huvide deklareerimise süsteemi. Uuenduslikult peab ametiisik edaspidi deklareerima vara, mis on tema kasutuses üle nelja kuu aastas, samuti muutub avalikuks deklaratsioonide register.

Äripäev küsis ettevõtjatelt, mida nad seaduse eelnõust arvavad.

Hetkel kuum