Vene andekaim noorlavastaja toob välja 'Tühermaa'. Marat Gatsalov lavastab Viinistul

Mari Hiiemäe 22. juuli 2011, 00:00

Gatsalov on oma isikupärase lavastajakäekirjaga saanud olulisima äramärkimise osaks, mis Venemaal võimalik on. Kaks aastat tagasi võitis tema lavastus Venemaa suurimal teatrifestivalil Kuldne Mask laureaaditiitli. Ka mullu oli ta nominentide hulgas ja pälvis žürii eripreemia.

Seda, et tegu on lavastajaga, kelle tegemistel tasub silma peal hoida, kinnitab R.A.A.A.M.-i juhatuse liige Märt Meos.

"Venemaa noortest lavastajatest on Marat üks nimekamaid ja kuulsamaid. Kui sa oled ikka Venemaa parimaks lavastajaks valitud, siis on see väga suur näitaja. Tema on kindlasti üks tulevikunimi," märkis Meos.

Omanäolise käekirjaga lavastaja. Just Meose kutsel Gatsalov Eestisse lavastama sattuski. "Käisin tema lavastusi Venemaal vaatamas. Kuna ta on kindlasti üks omanäolisemaid, keda mul on õnnestunud näha, siis sai talle tehtud ettepanek Eestisse lavastama tulla. Nüüd ta siis ongi siin," valgustas Meos. Gatsalovi lavastajakäekirja kohta jagus Meosel vaid tunnustavaid sõnu.

"Olen tema lavastustest näinud kahte, mõlemad väga eripärased ja positiivset kriitikat saanud. Tal on olemas tugev idee ja selge visioon selle suhtes, mida ta teha tahab," kinnitas Meos. Seetõttu võib kõrget taset oodata ka Marati lavastatavast "Tühermaast".

Mitmekihiline teatritükk. Tegemist on tänapäevase dramaturgiaga, mille teemad ei ole võõrad ka Eesti vaatajale. Mitmekihiline ja kahel ajatasandil mängiv filosoofiline suhtedraama on täis põnevust, ootamatuid pöördeid, traagikat ja musta huumorit. Pealtnäha tavaliselt alanud lugu saab täiesti erilise puändi.

""Tühermaa" on niisamagi üsna oluline asi, aga lavastaja on sinna omalt poolt veel palju juurde pannud. See on korralikult läbi lavastatud tükk - väga omapärane, teistmoodi ning visuaalselt hoopis midagi muud, kui publik näinud on," arvas Meos.

Nimetamisväärseid eriefekte "Tühermaas" ei tarvitata. Kõik laval sündiv on naturaalne ning kantakse välja näitlejate jõul. Näidend etendub Viinistu kunstimuuseumis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing