USA rahaturufondid tõmbuvad eurotsoonist eemale

Maarja-Liis Mitri 25. juuli 2011, 18:00

Viimase paari nädala jooksul on USA rahaturufondid tugevalt alandanud eurotsooni pankadest tulenevaid riske oma tegevusele ja ühtlasi vähendanud ka krediidivõimalust. 

USA rahaturufondid, mis seni on täitnud olulist rolli Euroopa pankadele lühiajalise finantseeringu pakkumisel, on nüüd, kus mured Euroopa riikide võlgade pärast aina kuhjuvad, pankade rahastamist piirama hakanud, pakkudes neile ainult väga minimaalse ajaga laenu, vahendas CNBC. 

Üks Prantsusmaa rahandustegelastest kommenteeris olukorda nii, et kuni juuni keskpaigani polnud mingit probleemi saada kolme-, kuue- või üheksakuulist laenu, aga nüüd on võimalik laenata vaid ühest nädalast ühe kuuni. Samal ajal pole laenude hind oluliselt tõusnud, lihtsalt nende kätesaadavus on muutunud oluliselt piiratumaks.

Võrreldes Prantsusmaaga, on Itaalia ja Hispaania pankade olukord hullem, sest juunist alates pole USA rahaturufondid neile praktiliselt üldse laenata julgenud.

Reitinguagentuuri Fitch andmete kohaselt vähendasid 10 USA esinduslikumat rahaturufondi juunis Euroopa pankadest tulenevat laenuriski 8,7% võrra. Maailmamajanduses valitsevast ebakindlusest lähtuvalt on rahaturufondid hakanud ka oma sularahareserve suurendama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2011, 18:00
Otsi:

Ava täpsem otsing