Wells Fargo: USA suudab maksejõuetust vähemalt septembrini vältida

Maarja-Liis Mitri 25. juuli 2011, 22:50

USA valitsus suudab kardetud maksejõuetust vältida vähemalt septembri alguseni, ütles täna Wells Fargo peaökonomist John Silvia.

Kui USA Föderaalreserv ja Rahandusministeerium teevad omavahel koostööd,  siis on võimalik genereerida piisavalt sularaha kaheks kuni kolmeks kuuks, et maksejõuetust vältida, sõnas investeerimispanga peaökonomist.

Demokraadid ja vabariiklased pole jätkuvalt USA võlapiiri tõstmise tingimuste osas kokkuleppele jõudnud ja mitmed analüütikud on oletanud, et pärast 2. augustit võib riik muutuda maksejõuetuks. Praegu valmistavad mõlemad parteid ette oma kava, kuidas toimida USA 14,3 triljoni dollari suuruse võlaga.

John Silvia esialgu siiski maksejõuetusse ei usu, öeldes, et riigil on juba praegu piisavalt vaba raha, et  maksejõuetust esimesel kahel nädalal pärast 2. augustit vältida. 

Oodatust suuremad maksulaekumised annavad riigile lisanädala, teatas Barclays Capitali raport eelmisel nädalal. "Maksulaekumised on alates 14. juulist olnud oodatust kõvasti suuremad," sõnas investeerimispanga analüütik Ajay Rajadhyaksha. Raporti kohaselt olid viie päeva maksulaekumised 14 miljardi dollari võrra kõrgemad kui Barclays Capitali prognoos, vahendas Bloomberg.

Samas hoiatas Silvia, et siiski on õhus veel  risk, et USA kaotab oma                   AAA-krediidireitingu, lisades, et isegi kui vabariiklased ja demokraadid lõpuks kokkuleppele jõuavad, ei ole asi niivõrd üksmeeles, kui selles, millised on kokkuleppetingimused, ehk kuidas kavatsetakse pikemas perspektiivis riigi eelarvedefitsiiti vähendada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. July 2011, 00:51
Otsi:

Ava täpsem otsing