Koit Brinkmann • 27. juuli 2011 kell 4:35

Uuele prügilale anti tingimuslikult 3,2 mln eurot

Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIKi) juhatus otsustas eraldada 3,2 miljonit eurot Kagu-Eestisse uue prügila rajamiseks, seda aga tingimusel, et tegemist ei ole riigiabiga.

Esialgselt märtsikuusse plaanitud otsus tehti lõpuks eelmisel nädalal. Otsus on aga tingimuslik, sest siiani on puudu Euroopa Komisjoni seisukoht, kas toetus kvalifitseerub riigiabiks või mitte. Kui selgub, et tegemist on riigiabiga, siis ühtekuuluvusfondi toetusraha välja maksta ei tohi.

KIKi otsuse järgi on toetuse saajaks OÜ Polli Prügila, mille enamusosalus kuulub MTÜ-le Lõuna-Eesti Olmejäätmete Ümbertöötlemise Arenduskeskus (LEA). Selle taga on MTÜ-dega Eesti Pakendiringlus, Elektroonikaromu ning Eesti Rehviliit seotud äriseltskond. Väiksemad osanikud Polli Prügilas on Tartu, Viljandi ja Valga linn ning Karksi vald.

Eelmisel suvel allkirjastas Reformierakonda kuuluv tollane keskkonnaminister Jaanus Tamkivi määruse, millega avas KIKi kaudu rahastatava meetme Kagu-Eestisse prügila rajamiseks.

See otsus tekitas paljudes jäätmeäriga seotud inimestes imestust, kuna oli teada Eesti Energia plaan rajada Iru soojusjaama kõrvale jäätmepõletusplokk. Täisvõimsusel küttes suudetakse seal katlasse ajada 220 000 tonni prügi, samas kui põletatavaid olmejäätmeid viiakse Eestis prügimäele 300 000 tonni ringis.

Iru prügipõletustehase jäätmete vastuvõtuhinnaks plaanitakse alla 38,4 euro tonni eest. Kõik alternatiivid, ka Polli edaspidi, võtavad prügi vastu hinnaga 51-64 euro/t.Seetõttu on ka ennustatud, et lähiaastatel kaob vajadus olmejäätmete ladestamise järele ning olemasolevaid prügilaid tuleb hakata kas sulgema või muuks otstarbeks ümber kujundama.

Polli Prügila nõukogu liikmed on Anti Tammeoks, Toomas Tauts, Margus Hanson, Rein Triisa ja Olev Lüütsepp.

Hetkel kuum