Monoteater vallutab suvepealinna

Signe Sillasoo 05. august 2011, 00:00

Head mõtted sünnivad sageli millegi puudusest, nii ka seekord. "Olen ise monolavastusega "Adolf", mis 2005. aastal Vanemuises esietendus, käinud mitmesugustel festivalidel. Nii selgus tõsiasi, et monoetenduste festivale korraldatakse üle Euroopa, pea igas riigis. Arvan, et aeg oli küps selleks, et ka Eestis säärane üritus korraldada. Monoetenduste arv meie teatrites on 2000ndatel kõvasti kasvanud, huvi nende vastu on olemas, see on tõusev trend," selgitas idee sündi festivali initsiaator ja kunstiline juht Indrek Taalmaa.

"Minule see žanr väga meeldib. See on näitlejakeskne. Sellel on intiimne ja vahetu kontakt publikuga," mainis Taalmaa. Monolavastuste võlu seisneb selles, et laval on üks mees või naine. Kuna näitlejal pole laval partnereid, muutub vaatajate osalus sünergia loomisel eriti oluliseks. Pole võimalik millegi taha peituda, tähelepanu langeb üksiti näitleja isikule ja detailidele, mille kaudu sünnib igal hetkel roll ja ühtlasi lugu.

Pärnu saab uue festivali. Festivali toimumiskoht ei ole juhuslik valik. Esmane ja kõige lihtsam põhjus, miks just suvepealinn festivali toimumise kohaks valiti, peitub selles, et Taalmaa töötab Pärnus Endla teatris. Teine ja mõnevõrra olulisem põhjus on aga see, et Pärnus pole veel regulaarse teatrifestivali traditsiooni tekkinud, kuigi sealt sai 1990. aastatel alguse praegu Rakveres toimuv Baltoscandal, selgitas Taalmaa.

Esimesel aastal alustatakse vaikselt ja väikselt. Võistlusprogrammis on üheksa monolavastust, mis tulevad Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast ja Venemaalt. Lavastuste valik sai suuresti tehtud selle põhjal, mida festivali korraldaja ise näinud või millest kuulnud on.

Eesti teatrite lavastustest on kavas Tallinna Linnateatri "Suur mees juba", Vanemuise "Rumm ja Viin", VAT Teatri "Nisa", R.A.A.A.M.-i "Kuues maitse" ja Eesti Draamateatri "Aabitsa kukk". Väliskülalistest astuvad Pärnus üles Helsingi Linnateater lavastusega "Liftiehitaja", Venemaa Riiklik Puškini Teatrikeskus etendusega "Gorjuhhino küla ajalugu", Norra teater Visjoner tükiga "Ibseni naised" ja Rootsi Boulevardteatern lavastusega "Hamlet - Stand-up".

"Kuna tegu on rahvusvahelise festivaliga, siis tulevad siia sellised inimesed, kes iga päev Eestit ei väisa. Lasse Pöysti on neist üks. Ta on väga kuulus Soome näitleja. Tema on selline mees, kes on Helsingi Linnateatris "Liftiehitajat" mänginud ainult väljamüüdud saalidele. Seda etendust tasub kindlasti vaatama tulla," tõi Taalmaa programmist välja ühe pärli.

Põnev vaatamine on kindlasti ka "Ibseni naised", kus näitlejanna Juni Dahr lahkab Ibseni intrigeerivat küsimust vabadusest ja elust enesest. Samuti on huvitavad kõik Eesti teatrite tükid, mis võistlustulle astuvad.

Ambitsioonid on suured. Soov on festivali järgmisel aastal jätkata. Ideed ja unistused on korraldajal suured. "Tulevikus on plaanis, et festival kestab terve nädala. Võistlusprogrammi jääksid ikkagi ainult monoetendused, aga festival ise hõlmaks ka muusikat. Veel võiks programmi lisada kuuldemänge, mis on samuti monotükid, ent raadioteatris. Peale selle võiks kaasata tänavaartiste," rääkis Taalmaa tulevikuplaanidest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing