Sirje Rank • 16. august 2011 kell 6:45

Saksa majanduskasv pidurdas järsult

Euroala suurima majanduse Saksamaa kasv, mis on vedanud ja tagant tõuganud ka euroala teiste riikide majanduse kasvu, jäi teises kvartalis peaaegu toppama.

SKP (sesoonselt korrigeeritud) kasvas teises kvartalis eelnenud kvartaliga võrreldes vaid 0,1%, teatas täna Saksamaa föderaalne statistikaamet.

Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid prognoosinud vähemalt 0,5% suurust kasvu pärast esimese kvartali 1,3% suurust kasvu. Aastatagusega võrreldes kasvas Saksamaa majandus teises kvartalis 2,8%.

Oodatust halvemad majanduskasvu näitajad Saksamaalt viitavad võimalusele, et kogu euroala majandus võib uuesti langusesse pöörata. Teises kvartalis jäi toppama ka euroala suuruselt teise majandusruumi Prantsusmaa SKP kasv. Kasv oli nõrk ka Itaalias ja Hispaanias ning Kreeka majandus languses.

"Euroala kasv jääb ülejäänud aastaks väga väga vaevaliseks," ütles Bloombergile ABN Amro Banki vanemökonomist Aline Schuiling. "Kui maailmamajanduse kasv aeglustub, näeme seda ka Saksamaal," lisas ta.

Bloombergi küsitletud analüütikud prognoosivad teises kvartalis euroala majanduskasvu aeglustumist keskmiselt 0,3 protsendile esimese kvartali 0,8%se kasvu järel.

Esimese kvartali kasvunumbrid korrigeeris Saksamaa statistikaamet täna 1,5 protsendilt 1,3%-le.

Hetkel kuum