Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puidumäng maabus Pedaspea rannale

  Õigupoolest võiksid EKA arhitektuuritudengite loodud puidust väikevormid Pedaspeal kohalikuks turismiatraktsiooniks kujuneda. Niivõrd vahvalt ja ootamatult mõjuvad nad metsatukas.
  Mõte saab teoks järgnevalt: ideekavanditest valib auväärt žürii välja parima ja see töö tehakse valmis kogu kursusega. Ehitamisaeg on napp: vaid kümne päeva jooksul tuleb ehitusplats ette valmistada, projekteerida, ehitada ja tekkivad probleemid lahendada. Tänavu töötasid 13 tudengit vahetustega. Ja valmis said.
  Jaan Tiidemann, arhitekt ja õpilaste kohapealne juhendaja, vaeb kaalutletud pilgul kuuest varjualusest koosnevat ansamblit. "Siin enne laiunud võsale on see projekt halvasti mõjunud," teatab mees. "Üksiku metsamajakese asemel on nüüd tiheasustusega asum."
  Tugev idee. Ja kuigi Tiidemann laiendab muigelsui arutelu kvaliteedile, mõtiskledes, kas valminud väikevorme peaks tituleerima pargiks või rahulaks, on ka kuus aastat tagasi valminud objekt heas korras. Tuues sisse võrdluse nii mõnegi buumiajal valminud hoonega, on siin tegu lausa ehituskunsti tipptasemega.
  "Tänavusel tööl oli tugev idee. Hea, et teostades ei ole see kuhugi kadunud," kiidab Tiidemann. "Esimest korda loodi ehitades korralik drenaažisüsteem. Objekt on keeruline. See on arhitektuuritudengile hea õppetund, et ta tulevikus nii keerulisi objekte ei plaaniks. Samas tõestab tulemus, et hea tahtmise juures on kõik võimalik."
  Vahva idee ühendab ka varasemate aastate töid, ükskõik kas materjaliks on vineer, ristkihtpuit või laud.
  Mõnda ideedest on üritatud isegi praktilisse kasutusse võtta: "Algselt mõeldi, et näiteks "Giik" võiks sobida kohaliku bussiootepaviljoni asemele, aga otsustajad jõudsid pärast projekti nägemist arusaamisele, et selleks otstarbeks ta ei passi," muigas Puuinfo juht Märt Riistop.
  Kujutluspilt Pedaspeal uljalt kiikuvaist kohalikest memmekestest näib tõesti pisut ulmeline. Samas - praegu tuleb vihma käes oodata. Allakirjutanu eelistaks kindlasti "Giike".
  Varingu nime kandev väikevorm on valmistatud ristkihtpuidust.
  "Ristkihtpuit toimib siin paremini kui vineer," sõnab Puuinfo juht Märt Riistop.
  Tegijate sõnutsi osutus ehituslikult keerulisimaks vundamendi rajamine, sest soine maa oli ebastabiilne. Raskustest saadi siiski üle.
  Algselt oli "Varing" planeeritud suuremana. "Et raha materjaliks oli kolmandiku võrra vähem kui originaalprojekt nõudnuks, tuli objekt kolmandiku võrra väiksem. Klapib praeguse ajaga," viskavad kohalviibijad nalja.
  Kultuurkapitali kiitmast siiski ei unustata: ilma nende toetuseta oleks vahval projektil tõenäoliselt kriips peal olnud.
  "Varingu" autor Juhan Kangilaski tutvustab idee filosoofilist tausta. "Mõnikord ei taha me varjualust enda peale ja proovime selle ära lükata. Kõnealune objekt on aga viimasel hetkel siiski fikseerunud ja pääsenud kummuli kukkumisest. Vahest polnud otsus see endalt heita siiski lõplik," kirjeldab ta.
  Puuinfo juht Märt Riistop lausub, et tegelikult ta maailmas teist säherdust projekti ei teagi. "Tehakse küll, aga tavaliselt püstitatakse objektid vaid ajutiselt, seejärel lammutatakse. Siin saavad nad tänu Jaan Tiidemanni lahkele loale rahulikult seista."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Olulisemad lood

Lillekasvatajast gasell katsetab kogu aeg: kui läheb nässu, siis läheb nässu
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.